Σύνοδος Κορυφής – Πρόσφυγες: Όλοι “εκλιπαρούν” την Τουρκία να “αποκρούσει” το κύμα προς την Ελλάδα

 

Την αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκία υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα. O Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε μεταξύ άλλων, τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.

«Ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία» σημείωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η γειτονική χώρα είναι από τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «είναι σαφές ότι η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί – πόσω μάλλον η Ελλάδα – συνίσταται στην αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,μίλησε για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τη δημιουργία 100.000 πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την επιπλέον οικονομική στήριξη των χωρών που βάλλονται από τις προσφυγικές ροές και τέλος, την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία.

Ο Γιούνκερ είπε ότι η συνεργασία με την Άγκυρα θα συνεπάγεται και τη στενότερη επαφή των δύο πλευρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής μίας συνόδου μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ακόμη και εντός του Νοεμβρίου.