Σύσκεψη Παπαδήμου – Σαχινίδη για τις Τράπεζες

Κρίσιμη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη έχει το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται σειρά θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Τα κυριότερα είναι το ζήτημα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται για την ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματος του PSI που αφορά ομόλογα 6,4 δισ. ευρώ τα οποία υπάγονται σε ξένο δίκαιο. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη «κουρευτεί» ομόλογα αξίας 199 δισ. ευρώ.

Μιλώντας το πρωί στο Mega ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλει προς το υπουργικό συμβούλιο πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το οριστικό σχήμα θα επικυρωθεί με πράξη του υπουργικού συμβουλίου και όχι με υπουργική απόφαση όπως προβλεπόταν αρχικά.

Η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τοποθετείται το αργότερο τη Μεγάλη Τετάρτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μετά το PSI θα φτάσουν τα 23-25 δισ. ευρώ. Τραπεζική πηγή που επικαλείται ρεπορτάζ των «Νέων» σημειώνει ότι μαζί με τις επισφάλειες των δανείων που έχουν υπολογιστεί από τη BlackRock οι απώλειες φτάνουν τα 30 ως 32 δισ. ευρώ.

Λήγει η προθεσμία για ομόλογα 6,4 δισ. ευρώ

«Το PSI είναι ακόμα σε εξέλιξη. Πρέπει να προστατέψουμε τη χώρα από νομικές επιπλοκές»ανέφερε την Τρίτη ο κ. Σαχινίδης. Σήμερα, 4 Απριλίου, λήγει η τελευταία ημερομηνία – προθεσμία για την εγγραφή όσων έχουν ομόλογα ξένου δικαίου. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για επτά τίτλους στους οποίους δεν υπήρξε απαρτία στις συνελεύσεις των φορέων που τους κατέχουν δόθηκε παράταση ως τις 18 Απριλίου.

«Είμαστε σε διάλογο με την τρόικα και τις τράπεζες για τυχόν ρυθμίσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών για το ενδεχόμενο ευνοϊκών ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες –το γνωστό θέμα του «κουρέματος» των δανείων.