>Τέλος η μπούρκα από σήμερα στη Γαλλία

>
Από σήμερα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους της Γαλλίας η ισλαμική ενδυμασία που κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των γυναικών. Ο νόμος απαγορεύει ρητώς την μπούρκα και το νικάμπ ενώ επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παραβιάσουν τη νομοθεσία.

Πολύ πιο αυστηρός θα είναι ο νόμος για όσους άνδρες αναγκάζουν τις συγγενείς τους να τα φορούν: θα πληρώνουν πρόστιμο ως 30.000 ευρώ αντιμετωπίζοντας και ποινή φυλάκισης ενός έτους. Η μπούρκα και το νικάμπ θεωρούνται απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η σχετική εκστρατεία του προέδρου Νικολά Σαρκοζί χαίρει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των γάλλων πολιτών. Ωστόσο επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί θέλει με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον χώρο της Ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι μόνο μια μικρή μειονότητα μουσουλμάνων στη Γαλλία φορά την ισλαμική μαντίλα.

Πόσες είναι οι γυναίκες που φοράνε μπούρκα στη Γαλλία; Άλλοι λένε όχι περισσότερες από 500 κι άλλοι κάνουν λόγο για 2.000. Οι βουλευτές και οι φεμινίστριες στη Γαλλία έχουν υποστηρίξει ότι η μπούρκα είναι ένα σύμβολο της ανδρικής καταπίεσης και ότι οι γυναίκες πέφτουν θύματα εκφοβισμού από τους συζύγους τους, που τις υποχρεώνουν να τις φοράνε.