Χωρίς την προίκα του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το δίκτυο των υποδομών και των αγωγών του φυσικού αερίου που εντάσσονται στο εθνικό σύστημα, διεκδικεί τη ΔΕΠΑ η ρωσική Gazprom, όπως προκύπτει από τη λίστα με τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση. Η ένδειξη «DEPA excluding DESFA» που συνοδεύει το όνομα της Gazprom Finance B.V. θυγατρικής της Gazprom στη λίστα, έρχεται να καταστήσει σαφές ότι η ρωσική εταιρεία διατηρεί σοβαρό ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΔΕΠΑ. Και αυτό διότι σε περίπτωση που οι Ρώσοι διεκδικούσαν τον καθετοποιημένο όμιλο, στην πραγματικότητα θα έδιναν ένα ουσιαστικό λόγο παρέμβασης στην ευρωπαϊκή επιτροπή.
Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει ήδη διαμηνύσει ότι βλέπει αρνητικά την παραχώρηση ενεργειακών υποδομών μεταφοράς αερίου, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα στον τομέα της εμπορίας, πολώ δε μάλλον όταν αυτές οι εταιρείες είναι ρωσικές και όταν βασικός πυλώνας της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης είναι η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.
Πάντως η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ΔΕΣΦΑ δε σημαίνει ότι οι ρώσοι δεν καλοβλέπουν τους «ιδιωτικούς» αγωγούς της ΔΕΠΑ, δηλαδή τους αγωγούς για τους οποίους έχει εξασφαλιστεί εξαίρεση στην πρόσβαση τρίτων, όπως ο ελληνοϊταλικός αγωγός. Την ίδια στιγμή δε θα πρέπει να υποβαθμίζεται το γεγονός ότι η Gazprom είναι κυριότερος προμηθευτής της ΔΕΠΑ με αέριο, μέσω της μακροχρόνιας σύμβασης που λήγει το 2015.
Για το θέμα της ΔΕΠΑ, ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ δήλωσε εξάλλου ότι η εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον και ελπίζει ότι θα περάσει την πιστοποίηση. «Η τιμή, που θα προτείνουμε θα είναι απολύτως ρεαλιστική, δεν πρόκειται να πλειοδοτήσουμε» πρόσθεσε.
Το ενδιαφέρον πάντως της Gazprom, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τη ρωσική πλευρά, δεν περιορίζεται μόνο στην προσφορά για τη ΔΕΠΑ, στην οποία επισήμως δεν υπάρχει -τουλάχιστον στη λίστα που έχει καταρτιστεί με τους ενδιαφερόμενους- σύνδεση με το ελληνορωσικό joint venture Προμηθέας Gas. Έτσι η Gazprom φέρεται να συζητά με τα ΕΛΠΕ την είσοδό της στον όμιλο, ο οποίος σημειωτέον είναι μέτοχος στη ΔΕΠΑ και πουλάει από κοινού με το δημόσιο το 35% που κατέχει στην εταιρεία αερίου. Το ενδιαφέρον της Gazprom επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Neft (ο πετρελαϊκός βραχίονας της Gazprom) Αλεξάντερ Ντουκόφ. Στην αγορά πετρελαίου πάντως η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία δεν είναι η Gazprom αλλά η Lukoil (104 δισ. δολάρια τζίρος) και ακολουθούν η Rosneft (62 δισ.. δολάρια τζίρος) ΤΝΚ – ΒΡ (40 δισ. δολάρια τζίρος) με την Gazpromneft (30 δισ. δολάρια τζίρος) να υπολείπεται των άλλων ρωσικών πετρελαϊκών.
Πηγή:www.capital.gr