ΤΑΙΠΕΔ: «Παγώνουν» οι δεσμευτικές αποφάσεις

Ο διιευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος
Ο διιευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος

Την απόφαση να απέχει από τη λήψη αποφάσεων οι οποίες είναι δεσμευτικές για το μέλλον μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης από τις νέες εκλογές έλαβε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο, η απόφαση ελήφθη παρά την προσπάθεια του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου να εξευρεθεί τρόπος συνέχισης της λήψης αποφάσεων για τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που είναι απλώς προπαρασκευαστικές πράξεις.

Το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ακόμη πως οι παρατηρητές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση του συμβουλίου.

Το μεσημέρι, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζήτησε, μεταξύ άλλων, να παγώσει κάθε διαδικασία σχετικά με την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Ειδικότερα, όπως είπε, επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να σταματήσει κάθε διαδικασία στο Ταμείο Αξιοποίησης ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου καθώς και σχετική προετοιμασία για την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου σε αυτό.

Αθήνα, 17 Απριλίου 2012. Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Ελληνικό Α.Ε., με την υποβολή 9 εκδηλώσεων ενδιαφέροντος γεγονός το οποίο και αποτελεί ένδειξη ισχυρού ανταγωνισμού γι’ αυτό το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου («ΤΑΙΠΕΔ») θα ανακοινώσει σύντομα τα ονόματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που ικανοποιούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι επενδυτές επιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτής της φάσης, οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και υποστηρικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της επενδυτικής τους πρότασης.
Η Ελληνικό Α.Ε. προτίθεται να αξιοποιήσει το ακίνητο του Ελληνικού επιφάνειας 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής. Το ακίνητο περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Η συνολική έκταση βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κοντά στο κέντρο της πόλης, με άμεση πρόσβαση στα Ελληνικά νησιά και σε κοντινή απόσταση με το αεροπλάνο από άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος, δήλωσε: «Η συμμετοχή ισχυρών ομίλων σε ένα σύνθετο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό έργο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα και την Ελλάδα. Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3% κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε αποδεικνύει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη έμπειρων επενδυτών στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται ισχυρή βούληση και η συνεργασία όλων για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.»
Η Citigroup Global Markets Ltd. και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου για την πώληση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.

Αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, η οποία θα ενέκρινε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για το Ελληνικό.

Νωρίτερα το Euro2day μετέδιδε, ότι σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, για να εγκρίνει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για το Ελληνικό, κατά την οποία προκρίθηκαν τέσσερις όμιλοι, ενώ αποκλείονται οι υπόλοιποι πέντε ενδιαφερόμενοι

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση πιθανώς δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς εκπρόσωποι κομμάτων που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου έχουν ενημερώσει πως δεν θα παρευρεθούν. 

Το ίδιο είχε συμβεί και την προηγούμενη εβδομάδα, που επρόκειτο επίσης να συζητηθεί το θέμα του Ελληνικού, και η συνεδρίαση αναβλήθηκε γιατί δεν εμφανίστηκαν τρία από τα μέλη του Δ.Σ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου έχει λάβει επιστολή από μέλος του Δ.Σ. το οποίο θεωρεί πως η λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων πρέπει να αναβληθεί μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ως γνωστόν, στο Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων συμμετέχει σήμερα η κα Αν. Ζωηρού του ΛΑΟΣ το οποίο βρέθηκε εκτός Βουλής στις πρόσφατες εκλογές.

Στην επόμενη φάση για το Ελληνικό περνούν, με βάση τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες, η Qatari Diar από το Κατάρ, η βρετανική London & Regional Properties, η ισραηλινή Elbit και η Lamda Development του ομίλου Λάτση. Μεταξύ των εταιρειών που αποκλείστηκαν είναι και η Trump International του αμερικανού μεγιστάνα D. Trump, κοινοπραξία του ομίλου Βαράγγη, κλπ.

ΚΑΣΣΙΩΠΗ: Δεν θέλουν να την πουλήσουν

Χαρακτηριστικό δείγμα ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ή δεν μπορεί η δεν ξέρει ή δεν θέλει να αξιοποιήσει την Δημόσια Περιουσία, είναι η Κασσιώπη της Κέρκυρας. Το παραθαλάσσιο «φιλέτο», έκτασης 490 στρεμμάτων, με ακτογραμμή 700 μέτρων.

Στο διαγωνισμό εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, το αμερικανικό fund NCH Capital, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Γιατί δεν εμφανίστηκε κανείς άλλος ενδιαφερόμενος; Διότι, αιφνιδίως, το στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί η πώληση της έκτασης της Κασσιώπης, άλλαξαν τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με αυτούς, ο επενδυτής δεν αγοράζει γη, η οποία παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου, αλλά αποκτά την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση μόνο της επιφάνειας, για περίοδο μέχρι 100 χρόνια. Πηγές της αγοράς, θεωρούν υπεύθυνο τον κ. Κουκιάδη, ο οποίος έχει πει ότι δεν πρέπει να πουληθεί ελληνική γη. Με τον κίνδυνο πλέον να είναι ορατός, να μη μπορεί ούτε να αξιοποιηθεί…

ΑΦΑΝΤΟΥ: Αγνόησαν το ΣτΕ και έκαναν γκάφα

Σε γκάφα πρώτου μεγέθους εξελίσσεται ο διεθνής διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση της έκτασης του 1,5 εκατ. στρεμμάτων στην Αφάντου Ρόδου. Ο διαγωνισμός έχει καταληκτική ημερομηνία 22 Μαΐου, αλλά το ΣτΕ απειλεί να τινάξει τον διαγωνισμό στον αέρα, κάνοντας δεκτή την προσφυγή ιδιώτη για μερική άρση απαλλοτρίωσης της έκτασης.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι  δύο Όμιλοι που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον είναι  Η Minoan Group, Αγγλία και ο Όμιλος Ρέστης, τουριστικά γραφεία Travel Plan. Πού έγκεινται οι ευθύνες της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ; Στο γεγονός ότι γνώριζαν την προσφυγή (είχε κατατεθεί το 1972) και δεν φρόντισαν πριν προκηρύξουν τον διαγωνισμό, να ενημερωθούν για την πορεία της. Έτσι, στην προκήρυξη αναφέρεται ολόκληρη η έκταση, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να «κουρευτεί». Πρόβλημα υπάρχει και με τις Αλυκές Αναβύσσου, μια έκταση 1.460 στρεμμάτων. Το ΣτΕ έχει μπλοκάρει την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτή. Έτσι, παρά τις εξαγγελίες, δεν μπορεί να την αξιοποιήσει, τουλάχιστον προς το παρόν.Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες που καθορίζονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη της περιοχής. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

ΔEΠA: Aκυρώνεται ο διαγωνισμός;

Όταν εμφανίστηκαν 17 εταιρίες στο διαγωνισμό της ΔEΠA, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι κάτι επιτέλους προχωράει θετικά. «Eν μία νυκτί», όμως, η ηγεσία του TAIΠEΔ μετέτρεψε τις ελπίδες σε απογοήτευση και αγανάκτηση και μετέτρεψε τον διαγωνισμό σε ένα οικονομικο-πολιτικό θρίλερ.

O αποκλεισμός δύο ρωσικών fund, ένα από τα οποία ήταν το τεράστιο ενεργειακό fund του Iγκόρ Γιουσούνοφ, με τον αστείο ισχυρισμό ότι η εγγυητική επιστολή 400 εκατ. ευρώ, «ήταν τσαλακωμένη στην άκρη», θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον διαγωνισμό. Tο fund του Pώσου μεγαλοεπιχειρηματία κατέθεσε προσφυγή, ζητώντας ακύρωση του διαγωνισμού ή να ανακληθεί η «παράνομη και αδικαιολόγητη» απόφαση του TAIΠEΔ. Tο ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο κ. Mητρόπουλος και ο κ. Kουκιάδης θα αναλάβουν τις ευθύνες τους σε περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού, αλλά και για το διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό.

EΛΛHNIKO: Έχασαν τον Aλ Θανί, θα χάσουν κι άλλους;

H απόσυρση του ενδιαφέροντος του εμίρη Aλ Θανί από το Eλληνικό, με την υποτιμητική δήλωση «Mόνο αν ήμουν τρελός θα επένδυα στο Eλληνικό», την οποία αποκάλυψε η “DEAL”, αποτέλεσε παταγώδη αποτυχία για τους κ.κ. Kουκιάδη – Mητρόπουλο. Eκτός από την απώλεια των 5 δισ. ευρώ που είχε υποσχεθεί ο Άραβας κροίσος (περισσότερα δηλαδή από τον μειωμένο στόχο των εσόδων ύψους 4,7 δισ. ευρώ το 2012 από αποκρατικοποιήσεις, ανέδειξε την επιπολαιότητα, με την οποία αντιμετωπίζουν την αξιοποίηση του μεγαλύτερου «φιλέτου» της Eυρώπης.

H παρουσία εννέα μεγάλων επενδυτικών σχημάτων για το Eλληνικό (που διαψεύδει τις εκτιμήσεις του κ. Mητρόπουλου ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο) μπορεί να μην έχει συνέχεια. Kι αυτό, γιατί εκκρεμούν δεκάδες δικαστικές μάχες που πρέπει να δώσει το Δημόσιο, για να παραδώσει «καθαρή» την έκταση στους επενδυτές. Kαι ακόμα δεν έχει προχωρήσει καμία!