ΤΑΙΠΕΔ: Προς πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιήσει τμηματικά το σιδηροδρομικό της δίκτυο, πουλώντας ορισμένα δρομολόγια σε διαφορετικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση και να παρακάμψει τα ρυθμιστικά εμπόδια.

Αρχικά η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να πουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την εταιρεία που εκτελεί επιβατικές και εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές.

Όπως ανέφερε όμως ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος στο Reuters, εξετάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο αποκρατικοποιήσεων, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη αξία από την πώληση.

“Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει διαγωνισμό μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα τμηματικής πώλησης των δρομολογίων του δικτύου στις ενδιαφερόμενες εταιρείες”, δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.

“Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, όπως και στη Μ. Βρετανία, υποβάλουν προσφορές για τη διαχείριση γραμμών ανάλογα με τους πόρους τους και το προσωπικό τους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, σύντομα θα διοριστεί σύμβουλος για την πώληση.