>Τα μηνύματα που έστειλε η Τρόικα στις ελληνικές τράπεζες

>
Σαφή μηνύματα προς τις ελληνικές τράπεζες έστειλε η Τρόικα ώστε να αντιμετωπίσουν την εξάρτηση από την ΕΚΤ, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων, τα προβληματικά δάνεια και την συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών μέσω των προνομιούχων μετοχών.

Μέσα στους επόμενους μήνες η ΕΚΤ θα πιέζει για μείωση της εξάρτησης της ρευστότητας επιβάλλοντας και κεφαλαιακά πέναλτι δεσμεύοντας μέρος των κεφαλαίων άρα απαιτώντας υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Να σημειωθεί για πρώτη φορά γίνεται άμεση διασύνδεση της ρευστότητας με τα κεφάλαια και οι τράπεζες θα πιεσθούν.
Αρχές Φθινοπώρου η ΕΚΤ μπορεί να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η Τρόικα σε συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ζήτησε επίσης από τις τράπεζες να προετοιμασθούν κατάλληλα και για τα επερχόμενα stress tests ενώ ανέφεραν ότι δεν θεωρούν κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση την διανομή μερισμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Ευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών θα περιλαμβάνονται και η ρευστότητα και η εξάρτηση από την ΕΚΤ αλλά και τα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Όμως το κεφαλαιώδες θέμα που απασχολεί τις τράπεζες είναι η ρευστότητα.
Η μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ ύψους 95 δις ευρώ και η συνακόλουθη δέσμευση εγγυήσεων 137,7 δις ευρώ προφανώς και αποτελεί μείζον πρόβλημα για όλους τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη περιμένουν τους επόμενους μήνες τόσο την ΕΚΤ όσο και την Τρόικα να θέτει χρονοδιαγράμματα προς τις ελληνικές τράπεζες για το πώς και πότε θα μειώσουν την εξάρτηση τους από την Κεντρική Τράπεζα.

Στα ευρωπαϊκά stress tests είναι προφανές ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα λάβουν καλή βαθμολογία στο σκέλος της ρευστότητας καθώς αδυνατούν να προσφύγουν στις αγορές.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες στα επιτελεία των μεγάλων τραπεζών, Εθνικής, Alpha, Eurobank, Πειραιώς κ.α. έχουν εξετασθεί εναλλακτικοί τρόποι αποδέσμευσης από την ΕΚΤ, σταδιακά.

Γνωρίζουν οι τραπεζίτες ότι θα ήταν ιδανικό σενάριο τα 95 δις ευρώ ρευστότητας που έχουν αντλήσει να τα μειώσουν στα 50 δις ευρώ, ωστόσο αυτό είναι ανέφικτο σε αυτή την συγκυρία.

Με βάση ενδείξεις θα τεθούν χρονοδιαγράμματα και στάδια αποκλιμάκωσης. Από τα 95 δις στα 80 δις στα 65 δις στα 50 δις ευρώ.

Όμως κατανοούν ότι αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ και η Τρόικα θα θέσουν θέμα ρευστότητας ειδικά για την υπέρμετρα μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην ΕΚΤ. Τα 95 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 20% του ενεργητικού των τραπεζών.

Η πίεση της ΕΚΤ και της Τρόικας θα είναι ακόμη ασφυκτικότερη σύμφωνα με τους τραπεζίτες τους επόμενους μήνες και ειδικά προς το καλοκαίρι η πίεση αυτή θα ενταθεί.
Οι έλληνες τραπεζίτες ήδη προετοιμάζονται και εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια..