Τα 5 λάθη που έκανε το Facebook στην Wall Street

Το φιάσκο που υπέστη το Facebook από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης του στο Nasdaq, ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμενόμενο.
Και αυτό γιατί παραβίασε πέντε από τις δέκα βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσει μια εταιρεία πριν και κατά τη διάρκεια της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο της επενδυτικής ConvergEx, Νίκολας Κόουλ, το Facebook, δεν ακολούθησε τους παρακάτω πέντε κανόνες:
1. Όταν αποφασίζεις να μπεις στη Wall Street πρέπει να διατηρείς μια συνεπή και βελτιωμένη εικόνα της εταιρείας προς τους επενδυτές
Η αρχική επαφή των επενδυτών με την εταιρεία πραγματοποιείται όταν διαβάζουν για την αρχική αίτηση της. Από εκείνη τη στιγμή, θέλουν να δουν να συνεχίζεται η καλή εικόνα της εταιρείας και να διαβάζουν για τις προοπτικές της. Στην περίπτωση του Facebook, αυτό τινάχθηκε στον αέρα, τόσο με τις μηνύσεις από τη Yahoo όσο και από την απόφαση της GM να αποσύρει τις διαφημίσεις της από τοFB.
2. Η διοίκηση της εταιρείας πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη στους επενδυτές
Οι πρόεδροι και τα στελέχη της εταιρείας πρέπει να είναι σε θέση να μεταδώσουν τις δυνατότητες και τις δυναμικές της εταιρείας ανά πάσα στιγμή. Αλλά όταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν εμφανίζεται πουθενά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί…
3.  Πρέπει να είσαι σε συνεχή επαφή με τους ασφαλιστές σου.

Για να μπορέσει να «περπατήσει» μια μετοχή, πρέπει συνεχώς να διαπραγματεύεσαι και να μιλάς με αυτούς που διαμεσολαβούν για την πώληση της μετοχής. Όταν τους αφήνεις λευκή επιταγή, τότε συνήθως το πράγμα οδηγείται σε φιάσκο.
4. Το εμπόριο είναι κάτι διαφορετικό από τη μετοχή

Μπορεί στον τομέα της εξειδίκευσης σου να είσαι ικανός και να κερδίζεις ολοένα και περισσότερους πελάτες, όμως η Wall Street δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αν κάνεις το οποιοδήποτε έστω και μικρό λάθος, τότε αποτυγχάνεις.
5. Άσε το χειρισμό της υπόθεσης στην τράπεζα σου
Όταν ο πελάτης νιώθει ότι ξέρει περισσότερα για τη μετοχή του από ότι η τράπεζα που τη χειρίζεται, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και καλύτερα για όλους να μην μπεις στον κόπο να υποβάλεις αίτημα εισαγωγής στη Wall Street.