>
Καθαρή την έβγαλαν και οι ελληνικές τράπεζες. Όπως ανακοινώθηκε όλες κατάφεραν να περάσουν τα stress test με βάση τα σημερινά στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει και τις προβλέψεις που έχουν λάβει οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι μέχρι σήμερα. Για άλλη μια φορά πρωταγωνίστρια αναδείχτηκε η Εθνική Τράπεζα.
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών που δημοσιεύτηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως και 30 Απριλίου του 2011 δυο ελληνικές τράπεζες δεν περνάνε αρχικά τα stress test. Κι αυτό γιατί στα αποτελέσματα τα οποία στηρίζονται στο λεγόμενο «δυσμενές σενάριο» δεν έχουν ληφθεί υπόψη κινήσεις ή προβλέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 30 Απριλίου και μετά.
Συγκεκριμένα, η Eurobank διατηρεί core tier 1 ύψους 4,9% στο τέλος του 2012 (στο ακραίο σενάριο), με τα αναγνωρισμένα μέτρα μέχρι τον Απρίλιο του 2011 και υπολογίζεται ότι θα διαθέτει κεφάλαια core tier 1 ύψους 7,6% με βάση τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε ή δεσμεύθηκε να λάβει.
Παράλληλα, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ Βank) έχει δείκτη core tier 1 ύψους -0,8% στο τέλος του 2012, με τα αναγνωρισμένα μέτρα μέχρι τον Απρίλιο του 2011 και υπολογίζεται ότι θα διαθέτει κεφάλαια core tier 1 ύψους 6% με βάση τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε ή δεσμεύθηκε να λάβει.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τράπεζες τα αποτελέσματα των stress test διαμορφώνονται ως εξής:
– Εθνική Τράπεζα με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 9,7%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 7,7%
– Alpha Bank με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 8,2%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 7,4%
– Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 7,1%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 5,5%
– Τράπεζα Πειραιώς, με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 6,3%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 5,3%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος. Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή”.