Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ύφεση

Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ύφεση εάν οι αρμόδιοι για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική μπορέσουν να συμφωνήσουν σε αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι, μεταδίδει το Bloomberg.

“Έχουμε την ευκαιρία, εάν δουλέψουμε μαζί, νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, και με το σωστό πακέτο για την ενέργεια τώρα, να αποφύγουμε την ύφεση”, είπε ο Τζεντιλόνι μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στην Πράγα, σήμερα Παρασκευή. “Είναι μια πρόκληση, αλλά είναι εφικτό”.

Η Ευρώπη πλήττεται από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία. Τα ρεκόρ του πληθωρισμού, με ώθηση από το ράλι της ενέργειας, έχουν ωθήσει στο μεταξύ τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο χείλος της ύφεσης.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ακόμη και μετά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα σταματήσει τις προμήθειες εάν εισαχθεί ένας τέτοιος μηχανισμός.

Πέρυσι, το ρωσικό αέριο κάλυψε περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το επόμενο έτος σε μόλις 0,9% από 2,1% προηγουμένως.

“Υπάρχει ο κίνδυνος της ύφεσης”, είπε η υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Γιούρικο Μπάκες σε δημοσιογράφους στην Πράγα, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι έχουν “μεγάλη ευθύνη να λάβουν μέτρα και να μην το αφήσουν να συμβεί”.

“Πρέπει να συντονίσουμε τα βήματα σε επίπεδο Ε.Ε. καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται σε μία χώρα επηρεάζουν τους γείτονες”, είπε. “Βρισκόμαστε κάτω από πληθωριστικό στρες, πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη να στηρίξουμε εταιρείες και νοικοκυριά”.