Τι αλλάζει στην ελληνική αγορά με το deal της EdF για την Edison

Νέα δεδομένα και στην ελληνική ενεργειακή αγορά, δημιουργεί η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων της Edison, που αναμένεται να φέρει ως κυρίαρχο μέτοχο της ιταλικής εταιρείας τη γαλλική EdF. Και αυτό διότι στην εγχώρια αγορά η Edison έχει ισχυρή παρουσία τόσο στον ηλεκτρισμό, μέσω του joint venture που διατηρεί με τον όμιλο των ΕΛΠΕ, όσο και στο φυσικό αέριο, καθώς είναι μέτοχος μαζί με τη ΔΕΠΑ στο σύστημα του ITGI. Επιπρόσθετα η Edison έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια για να εισάγει LNG στην Ελλάδα, ενώ φέρεται μεταξύ των μνηστήρων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο, η αδυναμία των βασικών μετόχων της ιταλικής εταιρείας (EdF & A2A SpA) να βρουν πεδίο συνεννόησης, για την ανανέωση της συμφωνίας μετόχων είχε προκαλέσει αρκετές αβεβαιότητες, που πλέον παύουν να υφίστανται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία μετόχων έπρεπε να ανανεωθεί έξι μήνες πριν τη λήξη της τον περασμένο Σεπτέμβριο και όπως όλα δείχνουν αυτό θα συμβεί τρεις μήνες μετά.

Στο επίκεντρο της «διαμάχης» των μετόχων βρέθηκε η περιουσία της εταιρείας, που περιλαμβάνει ικανοποιητικά μερίδια και πάγια σε Ιταλία και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η ελληνική θυγατρική και οι συνεργασίες της.

Ηλεκτρισμός

Στην αγορά του ηλεκτρισμού, η ισχυροποίηση του ρόλου της EdF, στην Edison έρχεται σε μια στιγμή που η γαλλική εταιρεία έχει συνάψει σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες στην ελληνική αγορά κυρίως των ΑΠΕ. Η EdF Energies Nouvelles, που πρόσφατα απορροφήθηκε χρηματιστηριακά από το μητρικό όμιλο, συνεργάζεται στενά τόσο με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες όσο και με την Quest Energy (Θ. Φέσσας). Παράλληλα το όνομα της EdF περιλαμβάνεται στους πιθανούς ενδιαφερόμενους για την απόκτηση παγίων της ΔΕΗ ή ακόμη και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν και στην πραγματικότητα είναι πολύ νωρίς για να μπορεί να μιλήσει κανείς για πραγματικό ενδιαφέρον. Πάντως και πριν την μετοχική ισχυροποίηση της EdF, όταν η γαλλική εταιρεία κατείχε ποσοστό 50% της Edison, είχε τονιστεί το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ενέργειας, παρά την κρίση και τα προβλήματα που παρουσιάζει η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα μας.

Αέριο

Ακόμη πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα σε σχέση με την αγορά φυσικού αερίου και το project του ITGI. Η επίλυση της μετοχικής εκκρεμότητας στην Edison, θεωρείται ότι απαντά σε ένα βασικό ερώτημα που είχε θέσει το κονσόρτιουμ του Shah Deniz, στο πλαίσιο της επιλογής του προτιμότερου project για τον νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου (δηλαδή τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο της Κασπίας, προς την Ευρώπη). Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό utility στον ηλεκτρισμό, δίνει το παρόν στο project, ενισχύει την υποψηφιότητα του ITGI και παράλληλα απαντά σε ερωτήματα όπως αυτό της χρηματοδότησης (η πιστοληπτική ικανότητα της EDF είναι ΑΑΑ). Άλλωστε η EdF πρόσφατα είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ του ITGI για το άνοιγμα του νοτίου διαδρόμου.

Παράλληλα πιθανόν να δημιουργήσει και νέα δεδομένα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την οποία η Edison στο παρελθόν δεν είχε κρύψει το ενδιαφέρον της.