Τι βλέπουν για σήμερα οι χρηματιστηριακές

Βελτίωση του κλίματος αναμένεται σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch.

Οπως σημειώνει στο πρωινό της σχόλιο η Marfin Analysis, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, αν και αναμενόμενη, μπορεί να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά.

Θετικό ξεκίνημα στην εγχώρια αγορά βλέπει ηProton, μετά την αναβάθμιση από τη Fitch και τις ενδείξεις ότι η FTSE θα κρατήσει το ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές.

Η εγχώρια αγορά αναμένεται να επηρεαστεί από την αναμενόμενη αλλά θετική εξέλιξη της αναβάθμισης, σημειώνει η Beta, υπενθυμίζοντας ότι η υποχώρηση από τα υψηλά του 2009 είχε ξεκινήσει με την υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και, ουσιαστικά, η χθεσινή αναβάθμιση έδωσε τέλος σε έναν απαισιόδοξο κύκλο δυόμισι ετών. Η εγχώρια αγορά, συμπληρώνει, παραμένει σε ύφεση, αλλά η βελτίωση των όρων δανεισμού και η αναμενόμενη κυκλοφορία χρήματος στην αγορά είναι μια αφετηρία προς πιο αισιόδοξες προοπτικές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Eurobank EFG Equities, τα βασικά θέματα που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο το κλίμα στην εγχώρια αγορά είναι οι λεπτομέρειες σχετικά με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις εκλογές και τα νέα μέτρα λιτότητας), οπότε οι αναλυτές της χρηματιστηριακής παραμένουν επιφυλακτικοί.

Χθες, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε άλλη μία νευρική συνεδρίαση μετά την ολοκλήρωση του PSI, καθώς επέμενε η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ύφεσης που αποδεικνύεται βαθύτερη από το αναμενόμενο.

Αναλυτικότερα, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,13%, με την αξία των συναλλαγών να πέφτει κάτω από το επίπεδο των 50 εκατ. ευρώ.

Στον τραπεζικό κλάδο, η εικόνα ήταν μικτή, με την Alpha Bank να κερδίζει 5,19% και να ηγείται του κλάδου, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκλεισε με απώλειες 4,2%.