>Τι ζητάει ο Βενιζέλος στην Λ.Συγγρού;

>

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι υπάρχει ένα σημείο που μπορεί να φέρει κοντά την κυβέρνηση (και κυρίως τον ίδιον) με τον Αντώνη Σαμαρά. Η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες προβάλλει με ένταση αυτή την ανάγκη, με το επιχείρημα ότι η όλο και πιο βαθιά ύφεση δεν επιτρέπει «να βγουν» οι αριθμοί του Μεσοπρόθεσμου –το οποίο ψηφίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία πριν από δύο μήνες, στις 29 Ιουνίου. Η τελευταία διαρροή από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου δε, αφορά την απόφασή του να ζητήσει από τους δανειστές την παράταση, κατά δύο χρόνια, της εκπλήρωσης του Μεσοπρόθεσμου, καθώς πλέον τοποθετεί στο 2014 (και όχι στο 2012) τα πρώτα αναπτυξιακά σημάδια.

Για την προώθηση του αιτήματος –ειδικά αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στην Αθήνα το κλιμάκιο των δανειστών– θεωρεί αναγκαία τη σύμπλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η επαναδιαπραγμάτευση αποτελεί κομβικό σημείο της αντιπολιτευτικής πολιτικής του κ. Σαμαρά.

Σ΄αυτή την ανάγκη υπακούει το αίτημά του να συναντηθεί σήμερα (στις 11 π.μ) με τον αρχηγό της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος, «προκειμένου να τον ενημερώσει για το πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα και την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Στην πράξη»

Σύμφωνα με πηγές κι από τις δύο πλευρές, η συνάντηση έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα, προκειμένου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών να αποδείξει ότι κινείται θεσμικά και επιζητεί τη συνεννόηση «στην πράξη». Αξιοποιώντας και την αίσθηση που προκάλεσε το πρόσφατο «ναι» της ΝΔ στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο αναπτέρωσε τις ελπίδες τόσο της κυβέρνησης, όσο και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Κωστής Χατζηδάκης) ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόδρομος μιας ευρύτερης συναίνεσης.

Μία στοιχειώδης προσέγγιση θα είχε ιδιαίτερη σημασία για τον κ. Βενιζέλο και για τον επιπλέον λόγο ότι το τελευταίο διάστημα η ΝΔ «τον στοχοποιεί» αναδεικνύοντας αστοχίες του (όπως η συμφωνία με την Φινλανδία για τις εγγυήσεις) και «ανεδαφικές προβλέψεις» (όπως ότι η ανάπτυξη θα έλθει το 2012), ώστε να τον εντάξει στο κάδρο της κρίσης και των εσφαλμένων χειρισμών.

«Νέα διαπραγμάτευση με νέα κυβέρνηση»

Τι απαντούν προκαταβολικά από τη Λ. Συγγρού; Πρώτον, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας στη μνημονιακή «πολιτική της ύφεσης και της ανεργίας» που ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση. Δεύτερον, ότι η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί να γίνει μόνο από μία άλλη κυβέρνηση –και δη αυτοδύναμη της ΝΔ– καθώς η παρούσα «έδωσε τις εξετάσεις της στους δανειστές και απέτυχε» –όπως σημείωνε και το «Κεφάλαιο» το Σάββατο, μάλιστα, το σύνθημα της ΝΔ στο εξής, είτε γίνουν εκλογές, είτε όχι, θα είναι «νέα διαπραγμάτευση με νέα κυβέρνηση». Ο κ. Σαμαράς μάλιστα φέρεται να διεμήνυσε σε όσους, εντός κόμματος, ζητούν κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ –και μάλιστα σ΄αυτή τη χρονική στιγμή– ότι κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση απ΄αυτή του κόμματος.

Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν «τις δυσάρεστες για την κυβέρνηση και τους συμμάχους της» προβλέψεις της ΝΔ από τον περσινό Μάιο μέχρι σήμερα για την αναποτελεσματικότητα του οικονομικού μείγματος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές με τη μορφή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Να σημειωθεί ότι οι άνδρες είχαν συναντηθεί και την άνοιξη, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Αμυνας, με θέμα, επισήμως, τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Της Μαρίνας Μάνη