Τι θα συζητήσουν σήμερα Στουρνάρας – Τραπεζίτες

Η αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελούν τα βασικά ζητήματα των συζητήσεων του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σήμερα το απόγευμα στις 6 στην οδό Νίκης. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά υπό την νέα του ιδιότητα ως προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σήμερα οι Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν πλήρως εξαρτημένες από τη χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού οι καταθέσεις επιστρέφουν με αργούς ρυθμούς και η ρευστότητα του συστήματος δεν αποκαθίσταται.

Θετική εξέλιξη αποτελεί φυσικά η επαναφορά καταθέσεων της τάξης των 10 δισ. ευρώ από τις εκλογές και μετά, και, όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, η ομαλότητα στο μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θα επιτρέψει σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.

Προς το παρόν πάντως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα φθάνει συνολικά τα 136 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, με τον ELA να υποχωρεί στα κανονικά επίπεδα μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Τον Μάιο, η χρηματοδότηση από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος «εκτοξεύτηκε» στα 124,84 δισ. ευρώ αφού οι τέσσερις όμιλοι δεν είχαν την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια και άρα την πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Ετσι, τον ίδιο μήνα, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ήταν μόλις 3,45 δισ. ευρώ. Με την προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ αποκαταστάθηκε η διέξοδος προς την ΕΚΤ και η εξάρτηση, τον Ιούνιο, επανήλθε στο επίπεδο των 73,66 δισ. ευρώ με τον ELA να μειώνεται στα 61,94 δισ. ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΚΩΝΣΤΑΣ