Τι κρίνεται σήμερα στις διαπραγματεύσεις για το PSI+

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των τραπεζών, δια του εκπροσώπου της κ. Τσαρλς Νταλάρα, είναι αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα του κλιμακωτού επιτοκίου, το οποίο μεσοσταθμικά θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 5%, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έκανε …όνειρα ακόμα και για 3,5%, δεν δείχνει διατεθειμένη να φύγει πολύ πάνω από το 4%.

Αυτή είναι η κυριότερη εκκρεμότητα, για την οποία έκαναν λόγο χθες βράδυ οι περίφημες διαρροές στο Reuters, στο Dow Jones News και σε άλλα διεθνή πρακτορεία.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Αθήνα εμφανίζεται πλέον αποφασισμένη να καταφύγει στην αξιοποίηση του σημαντικότερου «όπλου» τους, που δεν είναι άλλο από την ενεργοποίηση των CAC’s, μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η αναγκαστική συμμετοχή του 25% των ομολογιούχων, που διαφωνούν με τη συμφωνία.

Εν προκειμένω, όμως, σημαντική προϋπόθεση είναι να διασφαλισθεί ότι το υπόλοιπο 75% συμφωνεί.

Μόνο που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έως και αργά χθες το απόγευμα, το παρόν στη διαδικασία έδινε ποσοστό χαμηλότερο του 75%.

Οπότε, ακόμα κι αυτό το «όπλο» δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Με όλες αυτές τις εκκρεμότητες ανοικτές, γίνεται κατανοητό γιατί η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ως προς τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η οποία αν τελικώς επιτευχθεί, θα υπογραφεί, το νωρίτερο, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχει βρεθεί ένα κρίσιμο Modus Vivendi.