>Τι κρύβει το +13,56% της Eurobank;

>

Συμπεριφορά μετοχής της… άγριας χρηματιστηριακής «περιφέρειας» είχε χθες ο τίτλος της Eurobank,κλείνοντας τη συνεδρίαση με εντυπωσιακά κέρδη (+13,56%) και δίνοντας τροφή σε σενάρια για μεγάλο επικείμενο deal του Ομίλου Λάτση στον τραπεζικό τομέα. Μια σειρά σατανικών συμπτώσεων, μάλιστα, έδωσαν νέα δυναμική στη σεναριολογία για συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική με ανταλλαγή μετοχών, παρότι το σενάριο αυτό διέψευσαν πρόσφατα στο «Β» κύκλοι της διοίκησης της ΕΤΕ.

Τα στοιχεία του χρηματιστηριακού ταμπλό βάζουν σε υποψίες όσους παράγοντες της αγοράς θεωρούν βέβαιη τη σύγκλιση ανάμεσα στην Εθνική και την Eurobank, καθώς:
n  Μόλις στις αρχές Ιουλίου, το χάσμα ανάμεσα στις κεφαλαιοποιήσεις των δύο τραπεζών ήταν τέτοιο, που δεν άφηνε περιθώρια σκέψεων για μια συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών, καθώς αυτή θα απέβαινε εις βάρος της Eurobank.
n  Στις συνεδριάσεις, όμως, που έχουν μεσολαβήσει, η μετοχή της Eurobank διέγραψε μια εντυπωσιακή τροχιά ανόδου, αγγίζοντας το +70%, ενώ την ίδια περίοδο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολούθησε το ράλι με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς, κερδίζοντας το μισό έδαφος από το «χαρτί» της Eurobank (+35% περίπου).
n  Κατά θαυμαστό τρόπο, που βάζει σε πολλούς σε υποψίες ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίος, χθες η μετοχή της Eurobank κέρδισε 13,56%, δηλαδή περίπου διπλάσιο ποσοστό από τη μετοχή της Εθνικής (6,35%) και κατά σατανική σύμπτωση η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας του Ομίλου Λάτση έφθασε ακριβώς στο μισό της χρηματιστηριακής αξίας της Εθνικής!
n  Ειδικότερα, η αξία της Eurobank με βάση το χθεσινό κλείσιμο ήταν 3.608.586.199 ευρώ και της Εθνικής 7.223.794.766 δισ. ευρώ. Έτσι, η σχέση χρηματιστηριακής αξίας της Eurobank με την ΕΤΕ «κούμπωσε» ακριβώς στο 2 (για την ακρίβεια 2,001). «Τυχαίο; Δεν νομίζω», θα έλεγε ίσως ο πρωταγωνιστής της γνωστής τηλεοπτικής διαφήμισης…
Εντυπωσιακό είναι, επίσης, όπως τονίζουν όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ότι, την ώρα που η μετοχή της Eurobank εδώ και αρκετές συνεδριάσεις κερδίζει συνεχώς έδαφος με ισχυρή δυναμική, η μετοχή της ΕΤΕ μοιάζει να βρίσκει πολύ ισχυρή αντίσταση σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα των 12 ευρώ. «Θα έλεγε κανείς, ότι κάποιο “μαγικό χέρι” σταματάει την άνοδο της μετοχής της ΕΤΕ σε ένα συγκεκριμένο σημείο αντίστασης», τονίζουν χρηματιστηριακά στελέχη.
Ποια είναι, όμως, η «μυστική» αξία της σχέσης 2/1 στις κεφαλαιοποιήσεις των δύο τραπεζών; Όπως λένε τραπεζικά στελέχη, με αυτή τη σχέση ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μια συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών, για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας που θα ελέγχεται κατά το ένα τρίτο από τους σημερινούς μετόχους της Eurobank και κατά τα δύο τρίτα από τους μετόχους της Εθνικής. «Με τη σχέση αξίας των δύο τραπεζών στο 2/1, θα έλεγε κανείς ότι διαμορφώνονται οι όροι για μια συγχώνευση με “δίκαιη” σχέση ανταλλαγής για τους μετόχους των δύο τραπεζών», τονίζει στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας.
Με μια ανταλλαγή μετοχών με βάση τις χθεσινές αποτιμήσεις των δύο τραπεζών στο ταμπλό, ο όμιλος Λάτση, με αφετηρία το σημερινό 44% της Eurobank που ελέγχει, θα έχει συμμετοχή περίπου σε ποσοστό 15% στο νέο σχήμα, ενώ η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, βασικών μετόχων της ΕΤΕ, θα πέσει στα επίπεδα του 10%. Πρόκειται, δηλαδή, για μια σχέση ανταλλαγής, όπου ο Όμιλος Λάτση θα έχει καταφέρει, παρότι θεωρητικά η Eurobank θα είναι ο ασθενέστερος κρίκος του νέου σχήματος, να αναδειχθεί σε πρώτη τη τάξει μέτοχο της νέας τράπεζας.
Όλα αυτά τα σενάρια για τις δύο τράπεζες καταστρώνονται μέσα στο θέρος από τους πιο ευφάνταστους παρατηρητές του χρηματιστηριακού ταμπλό, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε… ψίχουλο επιβεβαίωσης των φημών για σύγκλιση της ΕΤΕ με την Eurobank από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών. Γεγονός είναι, πάντως, ότι αν μη τι άλλο οι διακυμάνσεις τιμών των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ δεν θα αφήσουν τους παρατηρητές της αγοράς να βαρεθούν αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα, τέλος, με μια άλλη ερμηνεία των χθεσινών χρηματιστηριακών εξελίξεων, το ξαφνικό «ξέσπασμα» ανόδου της μετοχής της Eurobank συνδέεται με εξελίξεις στο διεθνή χώρο. Η διοίκηση του Ομίλου Λάτση φέρεται να βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε πυρετώδεις συζητήσεις με ξένες τράπεζες, όπως ο όμιλος της HSBC, για συνεργασίες στην Ανατολική Ευρώπη, που δεν αποκλείεται αργότερα να φθάσουν και στο ελληνικό έδαφος…