Τι κρύβεται πίσω από το σχέδιο διάσπασης της ΑΤΕ bank σε good και bad bank;

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την εντεινόμενη φημολογία ότι η Τρόικα έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το πλάνο διάσπασης της ΑΤΕ σε good και bad bank;
Είναι η άποψη ότι δεν χρηματοδοτούν κρατικές τράπεζες ή κυριαρχεί η άποψη ότι το good bank εν συνόλω ή τμηματικά να μοιραστεί σε ενδιαφερόμενους;

Ο διαμελισμός της ΑΤΕ σε good και bad bank παρουσιάζεται ως μονόδρομος αλλά δεν είναι βέβαιο ότι όντως αποτελεί μονόδρομο.
Η ΑΤΕ μπορεί να πέρασε μια πολυτάραχη τραπεζική – επιχειρηματική ζωή, μπορεί οι άλλες τράπεζες στο παρελθόν να την θεώρησαν σκουπιδοτενεκέ του τραπεζικού συστήματος αλλά δεν υπήρξε παρίας.
Ήταν και είναι μια τράπεζα που είχε αναφορές στην κοινωνία, μπορεί να ξεθώριασε στον αγροτικό τομέα αλλά σίγουρα έχει ρόλο και λόγο.
Ίσως όχι έτσι όπως είναι δομημένη σήμερα αλλά ένα σημαντικό μέρος της έχει ρόλο στην αγορά.
Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να παρέμβει ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την ΑΤΕ.
Πρόσφατα είχαμε επισημάνει ότι την λύση της Proton bank φαίνεται ότι εισηγούνται οι επιτελείς της Τρόικα για την ΑΤΕ Bank ενώ και στο υπουργείο Οικονομικών παρ΄ ότι προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο μάλλον κατανοούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανατρεπτικές παρεμβάσεις διάσωσης της ΑΤΕ ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση σε good και bad bank.
Παράλληλα φαίνεται να απορρίπτεται η πρόταση η ΑΤΕ να ανακεφαλαιοποιηθεί κατά τα πρότυπα των άλλων τραπεζών από το ΤΧΣ. Η Τρόικα θέλει θεραπεία σοκ στην ΑΤΕ.
Πρόσφατα είχε τονιστεί ότι παρασκηνιακώς είχαν  ζητήσει από ορισμένες τράπεζες και μεταξύ αυτών και της Εθνικής – όμως όχι μόνο της Εθνικής αλλά και άλλων τραπεζών – να απορροφήσει το καλό κομμάτι της ΑΤΕ Bank.
Ωστόσο οι διοικήσεις των τραπεζών αρνούνται το δώρο όπως το ονομάζουν και η άρνηση αυτή η οποία είναι καθολική από όλες τις διοικήσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο σχέδιο διάσπασης.
Είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον της ΑΤΕ παραμένει άδηλο.
Η Τρόικα θέλει να ακολουθήσει μια ακραία λύση διάσωσης ωστόσο ο Παπαδήμος φαίνεται ότι δίνει ακόμη μάχη για να την εντάξει στο ΤΧΣ και αποφευχθεί η διάσπαση της τράπεζας.
Όμως ακόμη και να υπάρξει διάσπαση το βέβαιο είναι ότι 1) κανείς δεν προσφέρεται να αγοράσει 2)Θα πρέπει να διευθετηθούν τα ζητήματα του ΤΕΚΕ καθώς κεφαλαιακά είναι ανεπαρκές και 3)η διάσπαση δεν θα οδηγήσει στην σωτηρία της τράπεζας αλλά στην αύξηση της αβεβαιότητας, γύρω από το μέλλον της.

www.bankingnews.gr