>
Έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών, όπως παραδέχονται όλοι, εξεταστές και εξεταζόμενοι.
Το γεγονός ότι στο τρίτο και σκληρότερο σενάριο του αναφέρεται ακόμα και το ενδεχόμενο μιας πιθανής πτώχευσης χώρας, είναι ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας του συγκεκριμένου τεστ, αλλά και των ενδεχομένων για τα οποία προετοιμάζονται τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο αμέσως προηγούμενο τεστ, το οποίο είχε λάβει χώρα πριν από 11 μήνες, ανάλογη δοκιμασία δεν υπήρχε. Έκτοτε, όμως, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι των εξελίξεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικότερα σε επίπεδο χρέους. Γι αυτό και τώρα κρίθηκε σκόπιμο να μπει.
Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του τεστ, όπως είναι φυσικό, κρατούνται κρυφά περίπου ως επτασφράγιστο μυστικό. Κάποιες διαρροές που γίνονται, ωστόσο, κάνουν λόγο για μια ελληνική τράπεζα η οποία φέρεται να δυσκολεύεται πολύ να ξεπεράσει τον πήχη και άλλες δύο να βρίσκονται κυριολεκτικά στο όριο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το προηγούμενο τεστ είχε “κοπεί” η Αγροτική Τράπεζα. Τί θα γίνει στην περίπτωση που κάτι ανάλογο συμβεί και τώρα; Η τράπεζα ή οι τράπεζες με κεφαλαιακό πρόβλημα θα αναζητήσουν τις υπηρεσίες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο μέχρι τώρα ήταν απλώς εν ζωή στα …χαρτιά.
Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να περάσει στη δράση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άρχισε να στελεχώνεται, με μεταγραφές από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρώτη που έχει γίνει, αφορά το κομβικό πόστο του risk management.
Ακολουθούν σύντομα και οι επόμενες, αφού αργά ή γρήγορα το Ταμείο θα κληθεί να “πιάσει δουλειά”. Γι αυτό και ο επικεφαλής του κ.Τ.Θωμόπουλος έχει αναλάβει να το επανδρώσει το ταχύτερο δυνατό. Ο στόχος είναι το Σεπτέμβριο να βρίσκεται σε φουλ δράση. Προφανώς, γιατί θα υπάρχουν διάφορες ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει.