Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι ΑΜΚ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών

Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, καθώς μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να δοθούν στο ΤΧΣ τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Θωμόπουλος, σε ενημέρωση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Θωμόπουλος επανέλαβε πως οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι βιώσιμες, ενώ σημείωσε ότι για την ΑΤΕ και το ΤΤ δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισής τους, καθώς δεν υπάρχει ακόμη ετυμηγορία για το αν είναι βιώσιμες ή όχι. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί στο «Μνημόνιο 2» να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξυγίανσης για την ΑΤΕ.

Αναφορικά με τα 18 δισ. ευρώ που έλαβαν οι τράπεζες την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκταμίευσή τους, απλά οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν χρονοβόρες. Η διαδικασία, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΧΣ, εμπλέκει 7 φορείς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, EFSF, ΥΠΟΙΚ, ΤτΕ και ΤΧΣ) οι οποίοι έπρεπε να συμφωνήσουν για το κείμενο προεγγραφής, ενώ παράλληλα έπρεπε να συγκεραστούν όλες οι απόψεις, κάτι που απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ συνεργάστηκαν πολύ στενά για την έγκαιρη καταβολή των κεφαλαίων» πρόσθεσε. Τα 18 δισ. ευρώ ενισχύουν τις τράπεζες και οι καταθέτες δεν θα πρέπει να φοβούνται, συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ. Παράλληλα, τόνισε ότι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους για να μην κλείσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης κατάφερε τρία πράγματα: α) την ομαλή λειτουργία των τραπεζών και την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 8%, β) την προστασία των καταθέσεων και του Δημοσίου αλλά και γ) την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μέσω της σύμβασης προεγγραφής.

Τα κεφάλαια αυτά, συνέχισε ο ίδιος, αποτελούν προκαταβολή έναντι των μελλοντικών ΑΜΚ που θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο. «Ήταν αναγκαία για να μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από την ΕΚΤ», συμπλήρωσε.

Η διοίκηση του ΤΧΣ ανέφερε επίσης ότι το due diligence θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ μετά τις εκλογές θα υπάρξει διάταγμα για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης. Το due diligence θα γίνει από ελεγκτικές εταιρείες για λογαριασμό του ΤΧΣ.