Τουρκία: Πληθωρισμός στο 61,98% τον Νοέμβριο, ρεκόρ για το 2023

Στο 61,98% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό μέχρι στιγμής για φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Τον προηγούμενο μήνα, Οκτώβριο, ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης των τιμών είχε ανέλθει σε 61,36%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Αρχής (TurkStat).

Μεταξύ των κύριων κατηγοριών, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τιμών με 92,86%, ενώ η κατοικία κατέγραψε τη χαμηλότερη με 37,54%.

Αλμα 67,16% στις τιμές των τροφίμων

Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 67,16% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ενώ η αντίστοιχη αύξηση τον Οκτώβριο ήταν 71,99%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας σημείωσε άνοδο με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 6 μηνών, με 3,28% τον Νοέμβριο, ελαφρώς μικρότερη από την άνοδο κατά 3,43% τον Οκτώβριο.

Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για το 2023 κάνει λόγο για 65%, και είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω, λόγω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών τροφίμων και ενέργειας.

Μικρή αύξηση ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων διαμορφώθηκε το ΑΕΠ της Τουρκίας το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε μια ένδειξη ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας υπό τη νέα της ηγεσία, που έχει ως στόχο να προσελκύσει επενδυτές χωρίς να καταρρεύσει η ανάπτυξη, αποδίδει καρπούς.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, πολύ πιο κάτω από το αναθεωρημένο 3,3% του δεύτερου τριμήνου και το χαμηλότερο από όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που κατέγραψε το  Bloomberg, οι οποίες κατά μέσο όρο διαμορφώνονταν στο 1%.

Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο ήταν 5,5% υψηλότερο, έναντι 3,9% την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.