>
Το άλμα των ελληνικών επιτοκίων τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα 2ετή ομόλογα επέτεινε τους πονοκεφάλους για την οικονομία και τις τράπεζες.
Η «φιλολογία» συνεχίζεται ασταμάτητη. Την προηγούμενη εβδομάδα ο David Oakley, αρθρογράφος των «Financial Times», σημείωνε πως οι αγορές προεξοφλούν «κούρεμα» 55% στην αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων. Ομως, ακόμη και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν στο 80% του ΑΕΠ (έναντι 60%, που ορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ).
Στην υποθετική περίπτωση που διαγραφόταν με αυτόν τον τρόπο χρέος, οι ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες, για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ιδιώτες θα ήταν μεγάλες, καθώς υπολογίζεται ότι κατέχουν το 30% του χρέους (περί τα 100 δισ. ευρώ εσωτερικός δανεισμός). Για τις τράπεζες υπάρχουν και άλλοι πονοκέφαλοι. Η μείωση της αξίας των ακινήτων, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη απομείωση της χρηματιστηριακής θέσης (υπολογίζεται πως έχει χαθεί αποτίμηση 150 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης) θα επενεργούσε πολλαπλασιαστικά. Ομως, όπως σημειώνουν αναλυτές, το βασικό πρόβλημα έγκειται στην εμβάθυνση της ύφεσης που θα προκληθεί από μία τέτοια κίνηση.
Οι υποχρεώσεις
Οπως σημειώνει ο Χρήστος Μουδάκης (Solidus Χρηματιστηριακή), από τα 110 δισ. ευρώ του πακέτου δανεισμού έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 53 δισ. ευρώ, που πήγαν στην αποπληρωμή ομολόγων με λήξη 2010. Για το 2011 η Ελλάδα, προκειμένου να φανεί συνεπής με τις υποχρεώσεις της -προς τους δανειστές- πρέπει να πληρώσει περί τα 28,3 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο έτος θα λάβει άλλα 35 δισ. από την τρόικα. Πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα το 2012, οπότε οι εισροές θα φτάσουν τα 20 δισ., ενώ η υποχρέωση αποπληρωμών τα 30,8 δισ. ευρώ.
Πρακτικά, η διαφορά (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) δημιουργεί άνοιγμα 6 δισ. ευρώ, που θα διευρυνθεί περισσότερο το 2013. Τότε έχει προγραμματιστεί να λάβουμε μόλις δύο δισ. ευρώ έναντι 25,8 δισ., που πρέπει να αποπληρώσουμε, κάτι που μεγαλώνει την τρύπα πάνω από τα 24 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά, σημειώνει ο Χρήστος Μουδάκης, εφόσον θεωρηθεί πως η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν θα δημιουργήσει πρωτογενές έλλειμμα, ειδάλλως η τρύπα θα είναι μεγαλύτερη.
Σε επιμέρους θέμα της αγοράς ομολόγων αναφέρεται ο Αλέξανδρος Πολυθοδωράκης (οικονομικός αναλυτής): Εστιάζει στα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, με ενδεχόμενη ανάκληση (callable bonds). Είναι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης, που το κουπόνι τους υπολογίζεται βάσει του 3μηνου Euribor, επιπλέον κάποιου περιθωρίου. Περιθώριο που αλλάζει στην ημερομηνία κατά την οποία ο εκδότης (που έχει τη δυνατότητα ανάκλησης) δεν κάνει χρήση του δικαιώματος. Τότε αυξάνεται το κουπόνι.
Δύο τέτοια ομόλογα (ελληνικών εκδόσεων, που έχουν δικαίωμα ανάκλησης μέχρι τέλος του χρόνου) είναι της Marfin Popular Bank (26/5/2016, ύψους 450 εκατ. ευρώ), με ενδεχόμενη ανάκληση στις 26/5/2011 και μετά ανά τρίμηνο, και της Πειραιώς (20/7/2016, ύψους 400 εκατ. ευρώ), με ενδεχόμενη ανάκληση στις 20/7/2011 και μετά ανά τρίμηνο. Η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον αυτές τις δύο «σειρές», προκειμένου να πάρει μία γεύση του πώς αποτιμούν την κατάσταση οι δύο μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι.