Το εκβιαστικό hedge fund του ομολόγου των 436 εκατ. ξένου δικαίου

Αρκετή ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί στις ελληνικές οικονομικές αρχές και στην -όποια στιγμή σχηματιστεί- νέα ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι το 90% του ομολόγου αξίας 436 εκατ. ευρώ (το οποίο δεν συμμετείχε στο PSI+) εξαγοράστηκε από ένα ιδιαίτερα επιθετικό hedge fund, το Dart Management, το οποίο έχει έδρα τα νησιά Καϊμάν.

Το εν λόγω hedge fund χαρακτηρίζεται ως hedge fund-γύπας (vulture hedge fund), καθώς η τακτική του είναι να αγοράζει ομόλογα προβληματικών χωρών και κατόπιν να «επιτίθεται χωρίς έλεος» εάν δεν αποπληρωθεί. Η βασική τακτική του σε περίπτωση μη αποπληρωμής είναι να καταθέτει μηνύσεις εναντίον των κρατών και να ζητά πολλαπλάσια αποζημίωση από την αρχική τιμή των ομολόγων.

Ανάλογες τακτικές είχε ακολουθήσει και ένα άλλο vulture hedge fund, το Elliot Associates, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στη Λ. Αμερική. Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του Dart Management υποστήριξε ότι η τακτική της εταιρείας είναι να μη σχολιάζει τις «εκτιμήσεις των αγορών».

Έλληνες αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά και να αποφύγουν το συγκεκριμένο hedge fund, λόγω της ακυβερνησίας της χώρας. «Μας βρήκαν σε μία πολύ δύσκολη στιγμή», υποστήριξε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και προσέθεσε ότι «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προδικάζουμε ότι θα υπάρξει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα».

Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής του Dart Management είναι ο Κένεθ Νταρτ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και ζει στα νησιά Κάιμαν, λόγω προβλημάτων με τις φορολογικές αρχές. Το hedge fund επενδύει σε κρατικά ομόλογα από τη 10ετία του 1980. Το 2002 σε συνεργασία με το Elliot Associates φρόντισαν να μηνύσουν την κυβέρνηση της Αργεντινής, ζητώντας ως αποζημίωση για μη αποπληρωμή ομολόγων, το ποσό των δύο δισ. δολαρίων.