>Το "καυτό" δίμηνο των ελληνικών τραπεζών

>
Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον των τραπεζικών ομίλων που διοικούν θα βρεθούν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου οι Ελληνες τραπεζίτες, καλούμενοι να επιλύσουν τις πλέον δύσκολες εξισώσεις ενός «τραπεζικού» μνημονίου με ορίζοντα τις συγχωνεύσεις και την έλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Με άξονα τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει η ανακύκλωση του ελληνικού χρέους και τις επιπτώσεις που θα έχει στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών εφόσον σημειωθεί αποτυχία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους ένα «καυτό» δίμηνο μέσα στο οποίο:

• Θα περάσουν από την τελική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής μέσω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των stress tests. Το πιθανότερο είναι ότι τα αποτελέσματα του «τεστ κοπώσεως» θα ανακοινωθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι τραπεζίτες θεωρούν βέβαιο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τη σχετική δοκιμασία αλλά με χαμηλότερο βαθμό από τα πανευρωπαϊκά τεστ του Ιουλίου 2010, καθώς στα σενάρια επί των οποίων θα κριθούν προστέθηκε το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσμετρηθούν δυνητικές απώλειες ακόμα και στα χαρτοφυλάκια τίτλων προς διακράτηση μέχρι τη λήξη. Το αποτέλεσμα των stress tests θα καταδείξει την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών ενισχύσεων των τραπεζών, κάτι που άλλωστε έχει σπεύσει να προεξοφλήσει η Τράπεζα της Ελλάδος θέτοντας τον πήχυ για τον δείκτη κύριων βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I) στο 10% από 1/1/2012.

• Θα κληθούν, ήδη από την 1η Ιουλίου, να βιώσουν ακόμη δυσκολότερες συνθήκες σε επίπεδο ρευστότητας. Όπως είχε αναφέρει τόσο το Capital.gr, όσο και το «Κεφάλαιο», από 1ης Ιουλίου η ΕΚΤ θέτει πλαφόν στην αποδοχή εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Το πλαφόν αυτό, ίσο με τον μέσο όρο του τελευταίου τετραμήνου, περιορίζει περαιτέρω τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την ΕΚΤ (σημειώνεται ότι με τα βάση τα απεριόριστα ενέχυρα που καταθέτουν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ λαμβάνουν ρευστότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 72% αυτών) και επιπλέον επιβαρύνει τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών με νέους κρατικούς τίτλους έστω και μικρής διάρκειας.

• Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διογκούμενες επισφάλειες στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, ελπίζοντας ότι οι συνεχείς προσπάθειες αναχρηματοδότησης οφειλών θα αποδώσουν καρπούς στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Αν και όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, ο ρυθμός δημιουργίας επισφαλειών θα κορυφωθεί μέσα στο τρέχον έτος και το 2012 θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή ομαλοποίηση των καθυστερήσεων, στο μέτρο που η ελληνική Οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τις τράπεζες. Και αυτό γιατί αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από διεθνή ελεγκτικό οίκο σε συνεργασία με την ΤτΕ προκειμένου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να αποτυπωθούν οι ανάγκες σε πρόσθετα κεφάλαια από δάνεια που θα πρέπει υποχρεωτικά να διαγραφούν ως μη εισπράξιμα.

Με βάση τα ανωτέρω, μέσα στο καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να καθορίσουν την τελική στρατηγική τους για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, έχοντας μπροστά τους την επιλογή ή συγχωνεύσεις ή κρατικοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Ταμβακάκης τόνισε εκ νέου την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων προκειμένου να προστατευθούν οι τράπεζες από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης και να αποτραπεί ο κίνδυνος συρρίκνωσής τους. Μηνύματα προς την κατεύθυνση των συμπράξεων στον τραπεζικό χώρο στέλνει και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τους τραπεζίτες αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.