Σε αδιέξοδο την επομένη των εκλογών οδηγείται ο τόπος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου.
Επίσης, τόνισε ότι ο τόπος δεν κυβερνιέται με ισχνές πλειοψηφίες και πως κανένα σενάριο συγκυβέρνησης δεν οδηγεί σε λύση.
Επισήμανε πως ζητά ψήφο στο ΠΑΣΟΚ γιατί αποτελεί εγγυητή και καταλύτη. Εκανε αναφορά στην επιστολή των οκτώ βασικών σημείων που απέστειλε στους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς και ζήτησε να του απαντήσουν επ’ αυτών.
Τάχθηκε υπέρ ενός σχήματος εθνικής συνευθύνης, προκειμένου να διαπραγματευτεί με αξιοπιστία με τους εταίρους, ενώ σημείωσε ότι κάθε άλλο κυβερνητικό σχήμα θα αντιμετωπίζει και εσωτερικά τον κίνδυνο διχασμού της κοινωνίας ή αδυναμία της εφαρμογής του προγράμματός του.
Ως προς το χρονικό προσδιορισμό της κυβέρνησης αυτής, ανέφερε ότι το όριο που έως το 2014, δηλαδή τις ευρωεκλογές, είναι το ελάχιστο και συμπλήρωσε ότι εκείνος θα προτιμούσε πλήρη 4ετία.
Σχετικά με τα άλλα κόμματα και τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης και εάν είναι απαραίτητο να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως αυτά που ισχύουν για τη ΝΔ, ισχύουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ζήτησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ξεκαθαρίσουν εάν έχουν ως θεμελιώδη αρχή του να βρίσκεται η χώρα εντός της Ευρωζώνης.
Αλαζονικό και προκλητικό χαρακτήρισε το δίλημμα: «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και αντιπαρέβαλε τα διλήμματα: «Ευρώπη ή ΣΥΡΙΖΑ», «Ανάπτυξη ή ΣΥΡΙΖΑ», «Ρευστότητα ή ΣΥΡΙΖΑ».
Ως προς το ΠΑΣΟΚ δήλωσε:”Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, ούτε αυτοδιαλύεται, αλλά αναγεννάται”, σημείωσε και είπε ότι το Συνέδριο του Κινήματος μετά τις εκλογές θα είναι συντακτικό και θα αναγεννήσει την παράταξη.
Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τιμωρηθεί υπερβολικά πια. «Το μικρό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του και το πληρώνει ο πολίτης και θα το ξαναπληρώσει η χώρα. Κοιτάμε στα μάτια τον πολίτη και του λέμε: “Σκέψου το συμφέρον του και της οικογένειάς σου και του τόπου”. Υπάρχει άλλη δύναμη που να μιλά πιο υπεύθυνα; Τι θέλει λοιπόν ο λαός; Να υπάρχει διχασμός;»
Απαντώντας στις επισημάνσεις του Γιούνκερ ανέφερε: «Οι αδύναμοι την πληρώνουν, γιατί οι πλούσιοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι οι πιο πλούσιοι από αυτούς έχουν γίνει σχεδόν Αριστεροί και αναζητούν την επιστροφή στη δραχμή, ενώ επανέλαβε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα πλήξει τους αδύναμους κι όχι τους πλούσιους.