>Το πιο δύσκολο road show για τις εισηγμένες του ΧΑ

>

Το 6ο ετήσιο road show ελληνικών επιχειρήσεων που διοργανώνει η ΕΧΑΕ 8-9 Σεπτεμβρίου 2011 μάλλον θα είναι το πιο δύσκολο για τις εισηγμένες σε σύγκριση με τα προηγούμενα. Οι διοικήσεις των εταιρειών θα βρεθούν “αντιμέτωπες” με θεσμικούς επενδυτές, διαχειριστές και αναλυτές μεγάλων οίκων, οι οποίοι έχουν στρέψει την “πλάτη” τους στο ΧΑ.

Θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για την αντοχή των επιχειρήσεων, αλλά και για το μέλλον μέσα στη διεθνή αυτή κρίση χρέους. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν όμως εκτός από τη διεθνή κρίση να αντιμετωπίσουν και την εγχώρια που βαθαίνει περιορίζοντας την ορατότητα των επιχειρήσεων.

Το φετινό road show θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο, στις εγκαταστάσεις του Bloomberg, το διήμερο 8-9 Σεπτεμβρίου 2011. Για το φετινό έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση και θα συμμετέχουν αντιπροσωπευόμενες από υψηλό επίπεδο διοίκησης 27 εταιρείες. Οι εταιρίες που μέχρι στιγμής έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση είναι: ATE Bank, Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Marfin P.B., METKA, Motor Oil, Μυτιληναίος, Follie Follie, OΛΠ, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Frigoglass, Ιντραλότ και Σαράντης.

Χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες Alpha Finance, CA Cheuvreux, Citigroup, EFG Eurobank EFG Χρηματιστηριακή, Euroxx Χρηματιστηριακή, Investment Bank of Greece και Εθνική Χρηματιστηριακή. Χορηγός φιλοξενίας είναι το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως κάθε χρόνο και με στόχο την προβολή και προώθηση της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς στους ξένους επενδυτές, οργανώνονται 2 συνέδρια σε διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα. Συγκεκριμένα, το ΧΑ οργανώνει:

• Το Annual Greek Roadshow (AGR) στο Λονδίνο από το 2006

• Το New York Roadshow (NYGR) στη Νέα Υόρκη από το 2008

Σκοπός των road shows είναι να φέρουν τις εισηγμένες εταιρείες πιο κοντά στους διαχειριστές κεφαλαίων του εξωτερικού, δίνοντας στις διοικήσεις τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους και τα επενδυτικά τους σχέδια, απευθείας, σε ένα μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών.

Καθώς οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές επενδύουν σχεδόν αποκλειστικά σε εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ικανοποιητική ρευστότητα (liquidity), στα road shows προσκαλούνται να συμμετάσχουν οι εισηγμένες εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, στο roadshow του Λονδίνου προσκαλούνται οι εισηγμένες εταιρείες των οποίων οι μετοχές συμμετέχουν στους δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE/ATHEX 20) και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE/ATHEX Liquid Mid). Στο roadshow της Νέας Υόρκης, που είναι μικρότερης κλίμακας, προσκαλούνται εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη FTSE/ATHEX 20. Οι εισηγμένες εταιρείες συμμετέχουν σε επίπεδο Διευθύνοντος Συμβούλου ή/ και Δ/ντη Οικονομικής Διαχείρισης (CEO/CFO).

Στο αμέσως προηγούμενο road show που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκαν περίπου 800 συναντήσεις μεταξύ των 200 fund managers, τα οποία έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, και των 25 εισηγμένων εταιρειών, που συμμετείχαν στο road show.