Το πόρισμα της Blackrock, διαχειρίσιμο το ποσό από το πιστωτικό σύστημα

Την πρώτη πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα ευρήματα του ελέγχου που διενήργησε στα δάνεια του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Blackrock σε κατ’ ιδίαν ενημερώσεις που είχε με τις διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στο axiaplus.gr ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος παρείχε στοιχεία για την ποιότητα των δανείων ανα κατηγορία (στεγαστικά επιχειρηματικά, καταναλωτικά κ.α) επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τον έλεγχο να παίρνει εξονυχιστικές διαστάσεις, ενώ από σήμερα το επιτελείο της BlackRock θα ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις της κάθε εμπορικής τράπεζας και θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζών, η συνολική εικόνα δείχνει να είναι χειρότερη των αρχικών υπολογισμών, με τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών να διαμορφώνονται τελικά στα 15 δισ. ευρώ περίπου, ενώ για αρκετές τράπεζες θα απαιτηθούν προβλέψεις άνω των 2 δις. ευρώ.

Ωστόσο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα ποσό που θεωρείται διαχειρίσιμο από το πιστωτικό σύστημα. Μάλιστα κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ενημέρωση που έλαβαν από την Blakcrock, εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, τονίζοντας ότι με δεδομένο το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης που δρομολογεί ο Όμιλος, δεν θα υπάρξει πρόβλημα σχηματισμού των νέων προβλέψεων.

Η ΤτΕ θα εκτιμήσει τις συνολικές προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως θα διαμορφωθούν στο τέλος του 2013. Από το σύνολο των προβλέψεων που υπαγορεύει η έκθεση, η ΤτΕ θα αφαιρέσει αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι τράπεζες για να προκύψει το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης για την καθεμία.

Η ΤτΕ θα αξιολογήσει και την πορεία των εσόδων προ προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών – έχουν ήδη καταθέσει τα σχετικά business plans -και αξιολογώντας αυτά τα δεδομένα, θα ανακοινώσει επίσημα προς το τέλος Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης που θα είναι ύψος νέων προβλέψεων κατά τράπεζα.

Του Κ. Παπαγρηγόρη (axiaplus.gr)