>Το Ρωσικό κεφάλαιο στηρίζει τις Κυπριακές τράπεζες

>

Αποκτά ιστορικά χαρακτηριστικά η παράμετρος της καλής σχέσης των ρώσων επιχειρηματιών με τις κυπριακές τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι 30 χιλ καταθέτες στην Κύπρο και περίπου 27 χιλ στην Marfin Popular Bank είναι ρώσοι επιχειρηματίες και μεγαλοκαταθέτες.
Στο παρελθόν οι καταθέσεις Ρώσων στις κυπριακές τράπεζες ήταν …και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει, οι Κυπριακές τράπεζες κατάφεραν να προσεγγίσουν Ρώσους επιχειρηματίες και επιφανείς πωλήτες οι οποίοι επισκέπτονταν την Κύπρο ούσα off shore περιοχή δημιουργούσαν εταιρίες, αποκτούσαν ακίνητη περιουσία και γενικότερα εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Οι ρώσοι επιχειρηματίες που βρίσκονται στην Κύπρο δεν είναι πλέον η παλιά νομενκλατούρα αλλά ανερχόμενοι ή ήδη ισχυροί επιχειρηματίες στην Ρωσία.
Η κίνηση του Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία Alexander Abramov να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην τράπεζα Κύπρου έως 9% μέσω εταιρία του την Odella με έδρα τις Παρθένες νήσους, αποτελεί μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση της τράπεζας, ξεκάθαρα θετική.
Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ότι η Κύπρου ήδη έχει ισχυρή παρουσία στην Ρωσία μέσω της Uniastrum που διαθέτει μεγάλο δίκτυο και καλές προοπτικές.
Ο Abramov διαθέτει και την Κυπριακή υπηκοότητα και ήθελε καθώς κατέχει τεράστια περιουσία να αποκτήσει ένα σημαντικό ποσοστό σε Κυπριακή τράπεζα.
Αρχικά απέκτησε το 1,7% της Κύπρου. Ήρθε σε επαφή με την Marfin Popular Bank αλλά συμφωνία δεν υπήρξε.
Επανήλθε στην Κύπρου καθώς πέραν από μέτοχος είναι και μεγαλοκαταθέτης.
Στόχος του Abramov δεν είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Κύπρου. Δεν θέλει να αποκτήσει ποσοστό πάνω από 10% και δεν ζήτησε συμμετοχή στο ΔΣ.
Από τα αξιοσημείωτα ότι το Ταμείο Πρόνοιας πούλησε και ο Abramov αγόρασε τις μετοχές με σημαντικό premium. Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι το Ταμείο Πρόνοιας εμφάνιζε μια σημαντική υποαξία και έπρεπε να την καλύψει το γεγονός ότι εμφανίσθηκε ένας πανίσχυρος ρώσος επιχειρηματίας και αγόρασε μετοχές της Κύπρου είναι προφανώς ένδειξη εμπιστοσύνης.
Η κίνηση του Abramov θεωρείται μεγάλης σημασίας επιχειρηματικής, χρηματιστηριακής, πολιτικής.