Το ΤΧΣ με την ΤτΕ εξετάζουν και πλάνα συγχωνεύσεων στις τράπεζες

Στα τέλη Ιουλίου θα ολοκληρωθούν τα due diligence των 4 συστημικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με βάση ενδείξεις η χρηματοοικονομική τους θέση θα είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι αιτίες της επιδείνωσης σχετίζονται κυρίως με την διάρθρωση των προβληματικών δανείων που αυξάνονται καθιστώντας την μελέτη της Blackrock σχεδόν ανεπίκαιρη καθώς και η αύξηση του ELA που υποχρεώνει τις τράπεζες να πληρώνουν 3% για 59 δις ευρώ ή 147 εκατ μηνιαίως σε τόκους στην ΤτΕ αλλά και η καθίζηση των εσόδων καθώς αν αναδομήθηκε το χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
Σημειώνεται ότι από το PSI+ οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν ζημίες 35 δις ευρώ.
Από την Blackrock η ζημία προσεγγίζει τα 11 δις ευρώ ενώ η κατάσταση στον κλάδο έχει επιδεινωθεί λόγω της ελληνικής κρίσης και του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας.
Τα due diligence έχουν μεγάλη σημασία καθοριστική όχι μόνο γιατί το ΤΧΣ ως ο μέτοχος που θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες θα γνωρίζει επακριβώς που θα επενδύσει 24 με 25 δις ευρώ στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες αλλά κυρίως γιατί το Ταμείο μαζί με την ΤτΕ επεξεργάζονται σχέδια για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ΤΧΣ και η ΤτΕ διερευνούν πιθανά σενάρια συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών με γνώμονα να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και όχι απλά να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα αυξάνοντας τα υφιστάμενα προβλήματα.
Ίσως ακόμη είναι πρόωρο να ειπωθούν σενάρια για συγχωνεύσεις μεταξύ των συστημικών τραπεζών αλλά είναι προφανές ότι το ΤΧΣ θα επιδιώξει να αναδομήσει τον κλάδο.
Τα βασικά κριτήρια για ένα deal είναι αποδεδειγμένα να προκύπτουν εμφανείς συνέργιες.
Αν δεν προκύπτουν απλά δεν θα γίνουν.
Ο κλάδος σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται πειραματισμούς αλλά κεφάλαια και σταθερότητα.
Όμως το γεγονός ότι το ΤΧΣ και η ΤτΕ μελετούν σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών σε εύθετη βάση αποτελεί μια εξέλιξη πολύ ενδιαφέρουσα για τις μελλοντικές εξελίξεις.

ΝΔ και Τρόικα θέλουν ιδιωτικές τις τράπεζες

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και μεταξύ των σοβαρών ζητημάτων που θα εξετάσει είναι το είδος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κρατικοποιηθούν.
Η ΝΔ και η Τρόικα φαίνεται ότι συμφωνούν σε αυτό ενώ αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ μιλάει για κοινές μετοχές μετά ψήφου ενώ υπέρ της  καθαρής κρατικοποίησης τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι η Τρόικα δεν θέλει οι τράπεζες στην Ελλάδα να κρατικοποιηθούν.
Θέλει ιδιωτικά management και επίσης θέλει συμμετοχή παλαιών ή νέων μετόχων.
Να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι η βασική στρατηγική της ΝΔ είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα και αυτό συνεπάγεται ότι οι τράπεζες έχουν πιθανότητες να ανακεφαλαιοποιηθούν με ορισμένες παραμέτρους που θα είναι φιλικά προσκείμενες.
Ωστόσο με το ΣΥΡΙΖΑ να καραδοκεί είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζίτες δεν πρόκειται να επιτύχουν όλους τους στόχους τους.
Οι παλαιοί μέτοχοι καλούνται να σταθμίσουν τις νέες εξελίξεις και να αποτιμήσουν τα νέα πολιτικά δεδομένα.

www.bankingnews.gr