>
Τη διαβεβαίωση ότι η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να επενδύσει στην Ελλάδα, να επεκτείνει το δίκτυο της και να στηρίζει το προσωπικό της στην δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε μαζί με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με προσκεκλημένο ομιλητή τον Καθηγητή Οικονομικών του London School of Economics και κάτοχο του Νόμπελ Οικονομικών 2010, κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη.
Η περίοδος που διανύουμε απαιτεί περισυλλογή, σωστή εκτίμηση των γεγονότων, σωστή εκτίμηση των αλλαγών που βιώνουμε, αλλά και αυτών που έρχονται, για να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν και να κοιτάξουμε δυναμικά στο μέλλον. Να δούμε την κρίση ως ευκαιρία, για να οραματιστούμε τη νέα Ελλάδα και να την τοποθετήσουμε και πάλι εκεί που της αξίζει. Η σύγχρονη Ελλάδα καλείται να δώσει τη μάχη της στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και στην αναστήλωση της οικονομίας της. Είναι η ώρα, που η Ελλάδα καλείται να γονιμοποιήσει το παρόν και να κάνει το μέλλον ελπιδοφόρο, ανέφερε ο κ.Ηλιάδης.
Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γρηγόριος Πραστάκος, αναφέρθηκε στον ρόλο των Πανεπιστημίων σήμερα που, πέρα από την τεχνοκρατική γνώση που παρέχουν, φέρουν ευθύνη για τη στάση ζωής και το σύστημα αξιών που θα διαμορφώσουν οι νέοι επιστήμονες μιας χώρας, οι οποίοι θα προδιαγράψουν και το μέλλον της. Μίλησε ακόμη για τη σημασία της έρευνας που διεξάγεται στα Πανεπιστήμια για την ανάπτυξη μιας χώρας και την ανάγκη στήριξής της από το κράτος, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση σε τέτοια κατεύθυνση, που «θα επέτρεπε μεγαλύτερη ανάπτυξη πρωτοβουλιών και θα καθιέρωνε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, πάντα στα πλαίσια της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης».
O καθηγητής Νικόλαος Βέττας, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε το έργο του κ. Πισσαρίδη και τη συμβολή του στην οικονομική θεωρία και πολιτική. Όπως ανέφερε, ο κ. Πισσαρίδης είναι ο πρώτος Έλληνας, στον οποίο απονέμεται το βραβείο Νόμπελ για επιστημονικό κλάδο και ο τρίτος συνολικά, μετά τους Γ. Σεφέρη και Οδ. Ελύτη. Η επιστημονική δραστηριότητα του τιμώμενου εστιάζεται κυρίως στη «θεωρία αναζήτησης» και την κατανόηση του πώς οι «τριβές» που αναπόφευκτα υπάρχουν σε μια αγορά επηρεάζουν τη λειτουργία της, όπως και η μελέτη της κατάλληλων μέτρων πολιτικής, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα ανεργίας. Ειδικότερα, η αντιμετώπιση της ανεργίας ως φαινόμενο ισορροπίας της αγοράς είναι κεντρική στο έργο του Πισσαρίδη. Το επιστημονικό του έργο έχει επιδράσει θεμελιωδώς στη σκέψη όσων ασχολούνται με την αγορά εργασίας, τη μακροοικονομική και την οικονομική θεωρία και πολιτική ευρύτερα.
Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Χριστόφορου Πισσαρίδη, με θέμα «Η Αγορά Εργασίας στη Σύγχρονη Οικονομία: Θεωρία και Διδάγματα για την Οικονομική Πολιτική». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναγόρευση του Δρ. Χριστόφορου Πισσαρίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.