>Τράπεζα Πειραιώς: Γ.Σ. για κεφαλαιακή ενίσχυση

>

Την έγκριση των μετόχων της για να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 800 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων έλαβε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Μιχάλης Σάλλας στη συνέλευση, οι όροι της ΑΜΚ θα ανακοινωθούν στις 3 Ιανουαρίου.

Ανάδοχοι έχουν οριστεί οι Barclays Capital, Credit Suisse Goldman Sachs και Morgan Stanley

Με βάση το σχεδιασμό της διοίκησης της τράπεζας, εκτιμάται ότι η περίοδος εγγραφής των κοινών μετόχων θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου 2011 και θα ακολουθήσει η εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Κατά την δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση, αποφασίστηκε επίσης η μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών σε 0,30 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΝ 2190/1920, με σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Η μείωση αυτή είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν έχει επίπτωση στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ενώ δεν πρόκειται να εκδοθούν δωρεάν μετοχές.

Οι μέτοχοι ενέκριναν επίσης τα σχέδια της τράπεζας για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Η επικείμενη ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 800 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, στόχο έχει:

– Την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας

– Την ενδυνάμωση της θέσης της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας

– Την παροχή δυνατότητας στην τράπεζα να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Η πραγματοποίηση της αύξησης κατά 800 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, με τον δείκτη Equity Tier I να διαμορφώνεται σε 9,5%, τον δείκτη Tier I στο 10,8% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,7% (+ 200 μονάδες βάσης pro forma με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2010).

Μ. Σάλλας: Δύσκολη χρονιά το 2011

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Γ.Σ., ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι τo 2011 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την οικονομία. «Μας περιμένει ένα δύσκολο εξάμηνο, όμως με σκληρή δουλειά και εξωστρέφεια μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε.

Όπως ανέφερε, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνει κάποια σημεία βελτίωσης, στον τομέα των εξαγωγών, ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται προϋποθέσεις σε κάποιους τομείς της οικονομίας που δείχνουν πως η χώρα έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει.

«Δεν είναι μόνον η πράσινη ανάπτυξη για την οποία το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι καταγεγραμμένο. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και για το real estate, για το οποίο αρχίζει να εμφανίζεται κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον και εκτιμούμε πως σε λίγους μήνες από τώρα, το ενδιαφέρον θα γίνει ακόμη πιο έντονο. Παράλληλα στον τουρισμό δημιουργούνται προϋποθέσεις βελτίωσης, μετά την μείωση του ΦΠΑ και τη συγκράτηση των τιμών», ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα, σημείωσε πως αυτός άντεξε την κρίση και είναι σαφές πως έχει περαιτέρω περιθώρια αντοχών. «Αυτό δείχνει την υγεία των ελληνικών τραπεζών που δεν είχαν το είδος των προβλημάτων τα οποία αντιμετώπισαν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό, όπως τα τοξικά ομόλογα κλπ.»

Σε ερώτηση για την πορεία των ελληνικών τραπεζών στις ξένες αγορές, ο κ. Σάλλας είπε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών είναι σήμερα σημαντικός παράγοντας πηγής εσόδων και υποστήριξης των αποτελεσμάτων τους και ότι ορθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν υπέκυψαν στα «κελεύσματα» για υποχώρηση από τις θέσεις τους αυτές, όταν πριν από δύο χρόνια σχολιαζόταν αρνητικά αυτή η επέκταση.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα NPL�s, ο κ. Σάλλας είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχει βελτίωση στο πρώτο εξάμηνο, θεωρεί όμως ότι, για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, διαφαίνεται πως θα υπάρξει βελτίωση από το τέλος του 2011.