Τράπεζα Πειραιώς: δεν υπάρχει καμία εμπλοκή σε χρηματοδοτήσεις της Proton

Απάντηση σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, που ισχυρίζεται ότι η Tράπεζα Πειραιώς εξασφάλισε μέρος της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω εταιριών που είχε δανειοδοτήσει η Proton Bank, δίνει με ανακοίνωσή της η Tράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα τονίζει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή σε χρηματοδοτήσεις της Proton προς τις εταιρίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα, ενώ παράλληλα δηλώνει πως το δημοσίευμα αυτό αποτελεί μέρος πιέσεων που ασκεί η Χ.Κ.Τεγόπουλος, εκδότρια εταιρία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε βάρος της , οι οποίες σχετίζονται με αιτήματα δανειοδοτήσεων της.

Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας επιχειρεί να συνδέσει την Τράπεζα Πειραιώς με την Proton Bank και την εταιρεία Sciens, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Ιωάννης Ρήγας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Proton Bank –συμφερόντων Λαυρεντιάδη- χρηματοδότησε με αδιαφανείς διαδικασίες την εταιρεία Sciens με 81,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Απαντώντας στα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία’, με το οποίο επιχειρείται να συνδεθεί η Τράπεζα Πειραιώς με την υπόθεση της Proton Bank, η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι το δημοσίευμα αυτό αποτελεί μέρος ασκούμενων σε βάρος της Τράπεζας πιέσεων, οι οποίες σχετίζονται με αιτήματα δανειοδοτήσεων της Χ.Κ.Τεγόπουλος, εκδότριας εταιρίας της εφημερίδας ‘Ελευθεροτυπία’.

»Η Τράπεζα Πειραιώς είχε εγκρίνει στις 26 Μαΐου του 2010 χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, προς τη εταιρία Χ.Κ.Τεγόπουλος. Η χορήγηση έγινε στο πλαίσιο επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρίας Χ. Κ.Τεγόπουλος, για την εξυγίανση των οικονομικών της και την διάσωση της ιστορικής εφημερίδας. Η απορρόφηση του δανείου έγινε σταδιακά μέσα σε 14 μήνες.

»Καθ όλη τη διάρκεια της εκταμίευσης του δανείου, η εταιρία δεν τήρησε κανέναν από τους όρους του δανείου και αρνήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και διάσωσης της εφημερίδας. Φρόντισε μάλιστα στη συνέχεια να μην υπάρχει, σε μία τόσο κρίσιμη φάση, ούτε προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών στην εταιρία Χ.ΚΤεγόπουλος, έτσι ώστε, να μην είναι δυνατή ακόμη και η παροχή στοιχείων για το που ακριβώς κατευθύνονται και ποιος καρπώθηκε τα χρήματα που αντλούσε από την Τράπεζα.

»Η αποπληρωμή του δανείου συμφωνήθηκε να υλοποιείται από τις εισπράξεις του πρακτορείου διανομής εφημερίδων ‘Αργος’ και για το λόγο αυτό εκχωρήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς η σχετική απαίτηση. Το δάνειο ήταν επταετές, με εξασφάλιση προσημείωση ακινήτου.

»Πολύ πρόσφατα, η εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος, προκειμένου να δανειοδοτηθεί και από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, ζήτησε από την Τράπεζα Πειραιώς την αποδέσμευση του 50% αυτής της εκχωρημένης απαίτησης από το πρακτορείο ‘Αργος’. Η Τράπεζα Πειραιώς και πάλι ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό για να διευκολύνει την εταιρία. Όμως, η χορήγηση του δανείου αυτού από το άλλο πιστωτικό ίδρυμα δεν εγκρίθηκε.

»Κατόπιν όλων αυτών, τις τελευταίες εβδομάδες, η εφημερίδα ‘Ελευθεροτυπία’ επιχείρησε με διάφορους τρόπους να ασκήσει πίεση, προκειμένου να της χορηγηθεί και νέο δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Τράπεζα δεν συμφώνησε και δεν θα συμφωνήσει στην χορήγηση και επιπλέον δανείου, πάνω στο ίδιο πρόγραμμα ‘εξυγίανσης’ της εφημερίδας, το οποίο της εμφανίστηκε από την εταιρία Χ.Κ.Τεγόπουλος και στο παρελθόν και δεν εφαρμόστηκε.

»Για τον λόγο αυτό, μετά την άρνηση της Τράπεζας Πειραιώς, η εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος αποφάσισε να εμπλέξει σε δήθεν αδιαφανείς συναλλαγές την Τράπεζα Πειραιώς με την Proton Bank. Η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι ουδεμία εμπλοκή είχε σε χρηματοδοτήσεις της Proton προς τις εταιρίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Και όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει ενημερωθεί επί του θέματος.

»Σε σχέση με τις εταιρίες μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς που αναφέρονται στο δημοσίευμα, έχει αρμοδίως γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι ανήκουν σε πολυμετοχικά επενδυτικά funds, μέτοχοι των οποίων είναι μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών και Ταμεία. Τα funds αυτά τα διαχειρίζονται εταιρίες που είναι συνδεδεμένες με τον όμιλο Sciens, ο οποίος έχει έδρα του τη Νέα Υόρκη.

»Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ομίλου Sciens ξεπερνούν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

»Η Τράπεζα Πειραιώς θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις για όσα εγκληματικά διεπράχθησαν εις βάρος της. Είτε η εγκληματική συμπεριφορά αφορά στην παραληρηματική δυσφήμιση, προκειμένου να αποδεχθούμε τις παράνομες δανειακές απαιτήσεις της Χ.Κ.Τεγόπουλος, είτε αφορά στη νομιμότητα των μέσων και των τρόπων που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να πειστεί η Τράπεζα Πειραιώς και να εγκρίνει την δανειοδότηση της εν λόγω εταιρίας».

Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης και η εταιρεία Sciens, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα δημοσιεύματα αυτά στηρίζονται σε ανακριβείς ή και ανυπόστατες πληροφορίες που μέσω ευφάνταστων σεναρίων και παραπλανητικών κρίσεων των συντακτών τους προσπαθούν να πλήξουν την ίδια την εταιρία αλλά κυρίως τους βασικούς μετόχους της» και ότι θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις για όσα δυσφημιστικά και συκοφαντικά διακινούνται εις βάρος της.