>
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι τραπεζίτες στην Ελλάδα, απομακρύνοντας οποιαδήποτε σκέψη για συγχωνεύσεις και τείνοντας χείρα βοηθείας στο κράτος για νέες ενέσεις ρευστότητας, καθώς διαπιστώνουν πως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται νέα φυγή καταθέσεων.
Έτσι, όλα τα σχέδια που είχαν ανακοινωθεί για συνενώσεις και συνεργασίες το περασμένο καλοκαίρι, όπως, για παράδειγμα, της Alpha με τη Eurobank, μπαίνουν στο χρονοντούλαπο και στον αγώνα επιβίωσης επικρατεί η τάση ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Πέραν της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων που μνημονεύεται στο Μνημόνιο και της οποίας σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” ήταν οι αθέατοι συντάκτες, για να προχωρήσουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους, οι τραπεζίτες σχεδιάζουν να βάλουν λουκέτο σε εκατοντάδες καταστήματα που λειτουργούν σε γειτονιές και στην περιφέρεια. Στο Γαλάτσι, για παράδειγμα, που αριθμεί 50.000 κατοίκους λειτουργούν 50 τραπεζικά καταστήματα, αριθμός που κρίνεται πλέον υπερβολικός με δεδομένο το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων στην περιοχή. Το παράδειγμα της Citibank, που μόλις προχτές ανακοίνωσε τον «αιφνίδιο θάνατο» 31 από τα 72 υποκαταστήματα που διαθέτει στη χώρα μας, αποτελεί πλοηγό για τις εγχώριες τράπεζες, που προσδοκούν να αφήσουν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.
Πού θα αντλήσουν επομένως ρευστότητα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει τους κρουνούς χρηματοδότησης και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια για δανεισμό των ευρωπαϊκών τραπεζών; Μα φυσικά στο ελληνικό κράτος, που έχει έτοιμο το πακέτο εγγυήσεων με 25 δισ. ευρώ! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, η μία μετά την άλλη, όλες οι τράπεζες θα υποβάλουν αιτήματα χρηματοδότησης στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδας έχει προνοήσει από το καλοκαίρι για την κατανομή των κονδυλίων. Εκτός από την αύξηση των προμηθειών που θα πρέπει να καταβάλλονται για τις εγγυήσεις κατά 20-40 μονάδες βάσης, η απόφαση προέβλεπε ότι στο εξής θα ελέγχονται αυστηρά τα συνολικά ποσά εγγυήσεων που θα χορηγούνται, ώστε να μην καταλήξουμε σε ένα τραπεζικό σύστημα – «φάντασμα», το οποίο θα επιβιώνει μόνο χάρη σε κρατικές εγγυήσεις, τις οποίες θα είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να επιστρέψει. Προοπτική που σημαίνει ότι στο ογκώδες δημόσιο χρέος θα προστεθεί και το ποσό των 25 δισ. ευρώ, αν οι τράπεζες δεν κατορθώσουν να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια-σκελετούς που διαθέτουν.
Η πολύφερνη νύφη
Με το πάγωμα οποιασδήποτε εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, με την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΑΤΕ, που πρέπει να περάσει τις συμπληγάδες της Κομισιόν, και την αναβάθμιση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που δεν διαθέτει προς το παρόν δίκτυο. Η επίσημη ανακοίνωση για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τη δημιουργία θυγατρικού φορέα – Τράπεζας αναζωπύρωσε τα σενάρια για ανακατατάξεις στον τραπεζικό τομέα. Το υπουργείο σχεδιάζει να διαχωρίσει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης από την παροχή δανείων μετά από ειδική μελέτη.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποτελεί «όαση» στον τραπεζικό κλάδο. Το 2009 είχε ενεργητικό 6,7 δισ. ευρώ. Η έλλειψη δικτύου αναμένεται να καλυφθεί από το υπάρχον της Αγροτικής.