Τράπεζες: Οι κολοσσοί” των ΗΠΑ βάζουν 30 δισ. δολάρια για να σωθεί η First Republic

Έντεκα αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup και JPMorgan, συμφώνησαν να χορηγήσουν συνολικά 30 δισ. δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic, σε μια ένδειξη της “εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα” των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

“Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και στις τράπεζες κάθε μεγέθους και καταδεικνύει τη γενικότερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ MOODY’S

Σε υποβάθμιση των προοπτικών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος από σταθερές σε αρνητικές, προχώρησε στις 14 Μαρτίου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate Bank, επικαλούμενη «ταχεία επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος».

Η Moody’s Investors Service παρουσιάζεται έτοιμη να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της First Republic Bank και πέντε άλλων αμερικανικών τραπεζών, δεδομένης της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Οι Western Alliance Bancorp., Intrust Financial Corp., UMB Financial Corp., Zions Bancorp και Comerica Inc. είναι οι υπόλοιπες πέντε τράπεζες εκτός της First Republic Bank.

Η ενδεχόμενη υποβάθμισή τους αποδίδεται σε πιθανή έλλειψη εγγύησης των καταθέσεων στις τράπεζες αυτές, αλλά και πιθανές μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σημειώνεται ότι ο οίκος  «βλέπει» και νέες αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία θα υποχωρήσει σε ύφεση, αργότερα μέσα στη χρονιά, δημιουργώντας επίσης νέες πιέσεις προς τον τραπεζικό κλάδο.