Τράπεζες: Το μπλεγμένο κουβάρι των ελληνικών τραπεζών

Τράπεζες: Ανατροπές στις εσωτερικές ισορροπίες στις ελληνικές Τράπεζες  προκαλεί η απόφαση του Τσάρλς Νταλάρα να εντάξει στη ρύθμιση των χρεών (PSI) και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές Τράπεζες σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αν τελικώς εφαρμοσθεί το μέτρο θα κουρευθούν επιπρόσθετα δάνεια ύψους περίπου 11δισ. ευρώ, πράγμα που ανατρέπει σχέδια, υπολογισμούς και θέτει εν κινδύνω πρόσφατες επιλογές συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Κι αυτό γιατί η κατανομή είναι συγκεκριμένη. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank.

Τώρα όμως με την πιθανή ένταξη στο κούρεμα των δανείων προς τις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις τα πράγματα ισορροπούν μεταξύ των δύο προς συγχώνευση τραπεζών. Με άλλα λόγια αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα το μπλέξιμο θα είναι ατελείωτο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν μάλιστα τεθεί και ζήτημα υπαγωγής το κούρεμα και του περιβόητου ομολόγου ”Τίτλος” της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 5,5 δισ, ευρώ, το κουβάρι δεν θα ξεμπλέκεται με τίποτε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την ώρα έντονες είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ξετύλιγμα αυτού του ανεπανάληπτου κουβαριού διεκδικήσεων και απαιτήσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Χωρίς βεβαίως κανείς να είναι σε θέση να δώσει ασφαλή απάντηση για τις ισορροπίες που θα επικρατήσουν την επόμενη μέρα μετά το κούρεμα του Τσάρλς Νταλάρα.