Το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων τους στις αναγκαστικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μετά το PSI, θα είναι το βασικό κριτήριο για την κρατικοποίηση ή μη των ελληνικών τραπεζών που θα κριθούν βιώσιμες. Την απαιτούμενη ελάχιστη συμμετοχή θα καθορίσει για κάθε τράπεζχα ξεχωριστά η ΤτΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τά μίνιμουμ ποσοστά που πρέπει να καλυφθούν από τους μετόχους και την αγορά, θα είναι της τάξεως του 20% κατά μέσο όρο. Σε εξαιρετικές περοπτώσεις μπορεί να ορισθεί ελάχιστο όριο μέχρι 25%.
Δεδομένου ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται πλέον σε 50 δισ. μετά τη συμφωνία για μεγαλύτερο “κούρεμα”, θα πρέπει να αντλήσουν από τους μετόχους τους (βασικούς μετόχους, επενδυτές, αγορά) τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ συνολικά.
Το μέρος της αναγκαστικής ΑΜΚ που δεν θα καλυφθεί από μετόχους-αγορά, θα το καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), παίρνοντας κοινές μετοχές χωρίς ψήφο (οι οποίες όμως θα δίνουν στο ΤΧΣ δικαίωμα ψήφου για στρατηγικής σημασίας θέματα).
Εαν οι μέτοχοι δεν έχουν καλύψει το ελαχιστο απαιτούμενο ποσοστό, θα το καλύπτει πάλι το ΤΧΣ, παίρνοντας όμως μετοχές μετά ψήφο. Ετσι η τράπεζα θα περιέρχζεται υπό κρατικό έλεγχο.
Οι τρπαεζες και οι μέτοχοι τους θα έχουν δικαίωμα να επαναγοράσουν εντός 5ετίας τις μετοχές που θα κατέχει το ΤΧΣ.