>
Σε ό,τι αφορά στα ευρωομόλογα οι δύο ηγέτες δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση ευρωομολόγων σήμερα, καθ? ότι “πρέπει να προηγηθεί η οικονομική ολοκλήρωσης της Ευρώπης”.
· Ως πρώτο μέτρο για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης πρότειναν τη σύσταση μιας “πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης”. Θεωρούν ότι μπορεί να συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, ή πιο συχνά εφ’ όσον είναι ανάγκη, και να εκλέγει έναν ” σταθερό πρόεδρο ” για δυόμισι χρόνια. Ως πρώτο υποψήφιο για την προεδρία του νέου οργάνου οι δύο ηγέτες προτείνουν τον νυν πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
· Το δεύτερο μέτρο που προτείνουν είναι η ένταξη, πριν από το καλοκαίρι του 2012, του λεγόμενου “χρυσού κανόνα” για τον προϋπολογισμό, στα συντάγματα των 17 χωρών της ευρωζώνης. Πρόκειται για τον κανόνα που θα υποχρεώνει τα κράτη να στοχεύουν στην ισορροπία του ισολογισμού των ετήσιων προϋπολογισμών ώστε να επιτευχθεί η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και κατ’ επέκταση τη μείωση του χρέους. Ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε την προσπάθεια που γίνεται αυτόν την καιρό από την γαλλική κυβέρνηση για την ένταξη του χρυσού κανόνα στο γαλλικό σύνταγμα, αφού έχει ήδη ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία. Δήλωσε ότι στοχεύει να καλέσει το Κογκρέσο για την τελική ψηφοφορία ένταξης μέσα στο Σεπτέμβριο.
· Το τρίτο μέτρο το οποίο στοχεύουν να προτείνουν από κοινού τον Σεπτέμβριο οι δύο χώρες, μέσω των υπουργών οικονομίας είναι οι φόροι στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μέτρο που ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε “πρωτεύον”.
Επιπλέον, οι δύο χώρες πήραν αποφάσεις διμερούς ενδιαφέροντος μέσα από τη θέληση να δώσουν ” το παράδειγμα της σύγκλισης ” στις οικονομίες τους.
Για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων οι δύο ηγέτες υιοθέτησαν από κοινού θέση αρνητική, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να εξηγήσει τον μηχανισμό που συνεπάγεται μια τέτοια έκδοση.
Τί είπαν “κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών” στην Αθήνα
“Μπορεί η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο” αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι.
Σκεπτικισμός του γερμανικού Τύπου
Με σκεπτικισμό αντέδρασε ο γερμανικός Τύπος στις ανακοινώσεις περί της μη έκδοσης ευρωομολόγων που έκαναν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.
“Τα ευρωομόλογα θα εκδοθούν. Είναι αναπόφευκτο”, προβλέπει η General Anzeiger στο κύριο άρθρο της που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της. Η εφημερίδα, που εκδίδεται στη Βόνη, χαρακτηρίζει το ευρωομόλογο “πιο έντιμη λύση” από ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης ή μια κεντρική τράπεζα που “αγοράζοντας ομόλογα θα μετατρεπόταν σε Κακή Τράπεζα”.