>
Μακριά από τη φιλολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους με ή χωρίς προσυνεννόηση και αυστηρά εστιασμένοι στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015, παραμένουν οι τραπεζίτες.
Oι τραπεζίτες δηλώνουν ότι η συνεχής αναπαραγωγή των σεναρίων αναδιάρθρωσης και «κουρέματος» του χρέους δεν έχουν να προσφέρουν κάτι θετικό στην Οικονομία και ξεκαθαρίζουν ότι μία αναδιάρθρωση, είτε ήπιας είτε ακραίας μορφής (δηλαδή στάση πληρωμών), θα λειτουργούσε σαν ντόμινο στις τράπεζες της ευρωζώνης και στους λοιπούς θεσμικούς επενδυτές σε ομόλογα όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες, επιφέροντας ζημίες που θα απαξίωναν την κεφαλαιακή τους βάση και παράλληλα δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από αυξήσεις κεφαλαίων.
Για την Ελλάδα δε, συμπληρώνουν, ούτε το «κούρεμα» ούτε η στάση πληρωμών συμφέρουν, αφού το μεν πρώτο θα οδηγούσε τις τράπεζες και τους ασφαλιστικούς φορείς σε χρεοκοπία, η δε δεύτερη θα γύριζε πίσω την Οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στη δεκαετία του ΄50, αποκόπτοντας πλήρως τη χώρα από τις διεθνείς αγορές. Μοναδική θεμιτή επιλογή, κατά τους τραπεζίτες, θα ήταν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, η οποία θα αποφασιστεί κατόπιν συνεννόησης και με πρωτοβουλία των αρχών της ευρωζώνης στο πλαίσιο συλλογικής λύσης για το πρόβλημα χρέους στην επικράτειά της.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι το περιεχόμενο των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και κυρίως η επίδειξη συνέπειας εκ μέρους της ώστε να επιτευχθεί το τελικώς επιδιωκόμενο που δεν είναι άλλο από τη μείωση των spread. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, η συνέπεια της κυβέρνησης είναι το παν προκειμένου να βγούμε από τον φαύλο κύκλο.
«Το παν είναι να πέσουν τα επιτόκια ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η Οικονομία και να λειτουργήσουν οι επενδύσεις. Με επιτόκια της τάξεως του 12% (αποδόσεις που διαμορφώνουν για το ελληνικό 10ετές ομόλογο τα ισχύοντα επίπεδα του spread δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου), αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πριν από ένα εξάμηνο, τα επιτόκια ήταν στο 6%, αλλά το κλίμα χάλασε από την «απειλή» εκλογών και από δηλώσεις του τύπου «δεν πουλάμε τίποτα». Τώρα απαιτείται η μέγιστη συνέπεια από την πλευρά του πολιτικού κόσμου», σημειώνει με έμφαση κορυφαίος τραπεζίτης.
Χωρίς να θεωρούν ότι η ανακοίνωση των μέτρων αρκεί για να ανοίξει τον δρόμο προς τις διεθνείς αγορές, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η ψήφιση του νόμου που θα εξειδικεύει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012 – 2015, καθώς και η ανακοίνωση του πρώτου «πακέτου» ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 15 δισ. ευρώ, έως το 2013 είναι ικανές να βελτιώσουν το κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την Ελλάδα. Στην κυβέρνηση εναπόκειται, όπως τονίζουν, η πιστή εφαρμογή των όσων ανακοινώσει ώστε να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτεί η σταθεροποίηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι τραπεζίτες στην ανακοίνωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο, όπως λένε, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ουσιαστική ανάκαμψη της Οικονομίας και στην έξοδο από την κρίση. Όπως σημειώνουν, με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η κυβέρνηση μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, μειώνοντας χρέος και έλλειμμα παράλληλα, χωρίς να προσφύγει σε αυξήσεις φόρων ή περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ωστόσο, προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η θέσπιση εθνικού χωροταξικού σχεδίου και χρήσεων γης.
Οι τραπεζίτες, τέλος, επισημαίνουν την ανάγκη αποφασιστικότερων κινήσεων στο μέτωπο της σύλληψης της φοροδιαφυγής και της αποκατάστασης φορολογικής δικαιοσύνης. Όπως αναφέρουν, η δυνατότητα άντλησης εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής είναι πολλαπλάσια από τα 900 εκατ. ευρώ κατά τα οποία υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος φέτος και πρέπει να εντατικοποιηθεί τα επόμενα έτη.
Της Νένας Μαλλιάρα
Πηγή:www.capital.gr