>Τραπεζικές εβδομαδιαίες απώλειες 4,1%

>
ΜE απώλειες 1,71% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.232,60 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 32% και διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 335 χιλ. ευρώ, αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 15,66 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της εβδομάδας ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 4,1%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 12,83% και 26,35% αντίστοιχα.

Ταμείο Aποκρατικοποιήσεων: Την πανίσχυρη εταιρία Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ιδρύει ο εφαρμοστικός νόμος που δόθηκε στα κόμματα και κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Προβλέπει τη μεταβίβαση όλων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ, χωρίς δικαίωμα επιστροφής της κυριότητας στο κράτος και με πλειάδα τρόπων αξιοποίησης.

Axon: Επέστρεψαν οι πιέσεις, επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά.

Credit Suisse: Eνα θετικό και δύο αρνητικά σενάρια σε σχέση με τη λύση που θα επιλέξει η Ευρώπη για την ελληνική κρίση χρέους δίνει η Credit Suisse.

Ο οίκος δίνει πιθανότητα 75% στο σενάριο να μην υπάρξει χρεοκοπία και η λύση στο ελληνικό πρόβλημα να περιλαμβάνει roll over των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως collateral στην ΕΚΤ. Με βάση το σενάριο αυτό, η αναδιάρθρωση μετατίθεται χρονικά (για το 2012 ή το 2013) έως ότου η χώρα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα, οι τράπεζες ισχυροποιηθούν κεφαλαιακά και ο μηχανισμός ESM ετοιμαστεί και αυτό το σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο της Credit Suisse, η οποία όμως αναγνωρίζει και μία πιθανότητα 20% η χώρα να προχωρήσει σε σχεδιασμένη μονομερή χρεοκοπία τους επόμενους 6 μήνες.

Τέλος, ο οίκος δίνει 5% πιθανότητα η Ευρώπη να σταματήσει να βάζει πλάτη στο ελληνικό πρόβλημα.

Το σενάριο με πιθανότητα 20% για μονομερή χρεοκοπία από την Ελλάδα πυροδοτείται από τη μη ψήφιση των μέτρων από την Eλληνική Βουλή, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ και η Ε.Ε. να σταματήσουν τη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, αυτό το σενάριο χωρίζεται στα δύο: Το πρώτο μέρος με πιθανότητα 15% υποθέτει την άμεση και έγκαιρη αντίδραση των Ευρωπαίων, προστατεύοντας την εξάπλωση της κρίσης, με την ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα και τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται, και το υπόλοιπο 5% «φτωχή» αντίδραση από την ΕΚΤ και τους λοιπούς συμμετέχοντες, με μετάδοση της κρίσης και χρεοκοπία της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Στο κακό σενάριο της μειωμένης αντίδρασης των Ευρωπαίων και της ΕΚΤ, η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν καταστροφική, οδηγώντας τις τράπεζες σε μείωση του ενεργητικού τους άνω του 30% και σε 20% – 30% ίσως μείωση στο ελληνικό ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αγορές μετοχών θα έχαναν το 20% της αξίας τους!

Στην καλή περίπτωση της γρήγορης αντίδρασης έπειτα από βουτιά 10% οι μετοχές θα αντιδρούσαν με ράλι τιμών.

Στο τρίτο και τελευταίο σενάριο της Credit Suisse, με χαμηλή πιθανότητα 5%, η βοήθεια προς την Ελλάδα σταματά, το Συνταγματικό Δικαστήριο και η Βουλή της Γερμανίας απορρίπτουν το νέο πρόγραμμα βοήθειας, η Γερμανία αποχωρεί και το ευρώ διαλύεται. Σε αυτό το σενάριο το ευρωπαϊκό ΑΕΠ πέφτει 5% και οι αγορές μετοχών υποχωρούν 20%.

Ιταλία: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Moody’Αs για δεκάδες ιταλικές τράπεζες καθώς για ορισμένες υποβαθμίζει το outlook, ενώ θέτει πολλούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της χώρας σε καθεστώς αναθεώρησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Επισημαίνεται ότι ο οίκος την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε και την αξιολόγηση της Ιταλίας σε καθεστώς αναθεώρησης.

Πλαστικά Θράκης: Στις 31.03.2011 ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 55,4 εκατ. ευρώ περίπου και ο δείκτης Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός προς Iδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,5.

Για το β’Α τρίμηνο του 2011 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το α’Α τρίμηνο, το δε περιθώριο μικτού κέρδους αναμένεται να βελτιωθεί. Αναφορικά με το β’Α εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η διοίκηση του ομίλου εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις της όσο η τάση ανάκαμψης στη διεθνή αγορά παραμένει επισφαλής και η επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά πιθανή.

Μινωικές Γραμμές: Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2011 αναμένεται να είναι ένα δύσκολο έτος για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, καθώς αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω η καταναλωτική δύναμη στα εγχώρια νοικοκυριά.

Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με την πορεία των τιμών των καυσίμων, το επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών του κλάδου και την αναπροσαρμογή της προσφερόμενης χωρητικότητας στις γραμμές Ηράκλειο – Πειραιά και Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα είναι οι βασικότεροι παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας την τρέχουσα οικονομική χρήση, που με βάση τις πρώτες προβλέψεις προβλέπεται ζημιογόνος.

Δεν αποκλείεται στο μέλλον να απαιτηθεί κάποια κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ στο θέμα της Hellenic Seaways δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, ωστόσο στις προθέσεις των Μινωικών Γραμμών είναι να ρευστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη εταιρία (αν είναι δυνατόν από κοινού με την Τρ. Πειραιώς) και όχι να αποκτήσουν τον έλεγχό της.