Τραπεζική “ομίχλη” στο ταμπλό του ΧΑ

Χαμένο στην… πυκνή «ομίχλη» της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία συνεχίζει να καλύπτει τον κλάδο των τραπεζών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε την Πέμπτη με νέες απώλειες και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στα τραπεζικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αύριο, για τα οποία ωστόσο η Euroxx εκτιμά ότι δεν θα ξεκαθαρίσουν ιδιαίτερα το τοπίο στην αγορά, καθώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Όπως σχολίαζε σήμερα η Merit ΑΧΕΠΕΥ, και αυτήν την εβδομάδα, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου παρατηρούμε «μια σειρά από αδιάφορες συνεδριάσεις με χαμηλούς τζίρους και μικρό εύρος διακύμανσης. Το γεγονός αυτό εξηγείται και από την εορταστική περίοδο του Πάσχα αλλά και από τη γενικότερη απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου».

«Μετά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων των μη τραπεζικών εταιρειών που περισσότερο προβλημάτισαν παρά ικανοποίησαν, εκτός εξαιρέσεων, και ενώ υπάρχει μια εύλογη ανησυχία για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου το ενδιαφέρον εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις τράπεζες και συγκεκριμένα στις επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και στις διαπραγματεύσεις για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης» σημειώνει η χρηματιστηριακή.

«Παράλληλα» προσθέτει μεταξύ άλλων η Merit, «η ανησυχία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει σημαντικές, έστω βραχυπρόθεσμες, ανοδικές αντιδράσεις και, με αυτά τα δεδομένα, «δεν περιμένουμε σημαντικές μεταβολές στο Χ.Α. παρά μόνο στις τράπεζες, ανάλογα με τη φημολογία για το αν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης είναι προς το συμφέρον των παλαιών μετόχων ή όχι και με το αν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν αύριο είναι τα προσδοκώμενα».

«Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μια αδυναμία διάσπασης των 730 μονάδων που πριν λίγο καιρό αποτελούσαν στήριξη για το Γενικό Δείκτη. Αν υπάρξουν καλά νέα αύριο από τις τράπεζες μπορεί να υπάρξει αναστροφή του βραχυπρόθεσμου καθοδικού momentum χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες ελέω και αμφιβολιών για το εκλογικό αποτέλεσμα. Επομένως δε βλέπουμε άμεσα μια διάσπαση της περιοχής των 760-780 μονάδων, ενώ αν τα νέα είναι αρνητικά μπορεί να δούμε συνέχεια της πτώσης και υποχώρηση κάτω από τις 700 μονάδες» σχολιάζει η Merit.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 713,92 μονάδες με απώλειες 1,75%. Κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 1,98% στις 712,25 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη των τραπεζών, που έκλεισε με πτώση 6,74% (έως το -6,83 ενδοσυνεδριακά) στις 286,11 μονάδες και με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος.

Την Πέμπτη διακινήθηκε στο ΧΑ όγκος 23,69 εκατ. τεμαχίων αξίας 27,18 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 75 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με απώλειες, 46 ενισχύθηκαν και 154 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αναλυτικά από τον FTSE20, τη μεγαλύτερη άνοδο 1,15% σημείωσε η μετοχή των ΚΑΕ, ολοκληρώνοντας στο υψηλό ημέρας των 7,78 ευρώ, ακολούθησαν οι Τιτάν και Βιοχάλκο με άνοδο 0,95% στα 14,90 και 3,20 ευρώ αντίστοιχα, ενώ σε θετικό έδαφος ενισχυμένη 0,74% έκλεισε και η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 6,84 ευρώ. Αμετάβλητη στα 3,65 ευρώ παρέμεινε η μετοχή της Jumbo.

Στον αντίποδα, με διψήφιες ποσοστιαίες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank (-12,82%), Τρ. Πειραιώς (-10,30%) και Eurobank (-10,26%), ακολούθησε η ΕΤΕ με πτώση 5,38% στα 1,76 ευρώ, ενώ σε 5,11% και 4,90% διαμορφώθηκαν οι απώλειες των ΤΤ και ΔΕΗ στα 0,39 και 2,72 ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν και οι μετοχές των Marfin Popular Bank, Τρ. Κύπρου, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, MIG, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Coca-Cola 3E και Motor Oil.

Πηγή:www.capital.gr