>
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι το ευρώ είναι «αξιόπιστο» και ότι «το νόμισμα δεν βρίσκεται σε κρίση», την επομένη της συνεδρίασης των κυβερνητών της τράπεζας, οι οποίοι παρέτειναν την ισχύ των κατ’ εξαίρεσιν μέτρων.
«Πιστεύω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο νόμισμα. Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ ως νομίσματος», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
«Έχουμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που οφείλονται στην δημοσιονομική κρίση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε εξηγώντας ότι η ΕΚΤ αποφάσισε την Πέμπτη «να συνεχίσει να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα διάρκειας μίας εβδομάδας, ενός μηνός, τριών μηνών στην ευρωπαϊκή οικονομία».
«Διατηρήσαμε τα επιτόκια στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τη συνεδρίαση, στο 1%, και θεωρούμε ότι αυτό είναι που πρέπει να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας…τη σταθερότητα των τιμών που είναι η αποστολή μας», εξήγησε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
«Αποφασίσαμε ότι είναι σωστό, δεδομένων ακριβώς όσων διαπιστώνουμε, και ο στόχος είναι να φθάσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής», διευκρίνισε.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε και την Παρασκευή τις παρεμβάσεις της, με αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της αγοράς.
«Η ΕΚΤ συνέχισε και σήμερα (3/12), επί δεύτερη κατά σειρά ημέρα, τις μαζικές αγορές ομολόγων», επεσήμαναν στελέχη των τραπεζών BNP και Natixis, που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων.
«Δεν θα εκπλαγώ εάν ήταν αυτή (σ.σ. η ΕΚΤ) που εξαγοράζει εδώ και τρεις ημέρες ομόλογα κυρίως της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας αξίας τουλάχιστον 3,5δισ.ευρώ έως 5 δισ.ευρώ», σημείωσε στέλεχος της BNP.
Η αξία των αγορών αυτών, είναι σαφώς υψηλότερη εκείνης των αγορών που συνήθως πραγματοποιεί η ΕΚΤ στο διάστημα μιας εβδομάδος, που κυμαίνεται μεταξύ 700 εκ.ευρώ και 1 δισ.ευρώ.
Την προηγουμένη εβδομάδα η ΕΚΤ επιτάχυνε το ρυθμό της εξαγοράς ομολόγων στο ποσό των 1,3 δισ.ευρώ προσπαθώντας να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές έναντι του ενδεχομένου επέκτασης της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
«Ωστόσο, από την Τέταρτη και κυρίως από την Πέμπτη, έχει υπερβεί κατά πολύ το ρυθμό αυτό», σημείωσε ο Ζαν-Φρανσουά Ρομπάν, στέλεχος της Natixis.