Τροπολογία για επιστολική ψήφο στους Έλληνες εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές -Αντιδρά η αντιπολίτευση

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και σε περίπτωση διενέργειας βουλευτικών εκλογών, όσον αφορά τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικράτειας.

Με την τροπολογία ορίζεται ως αποκλειστικός τρόπος ψηφοφορίας, για τους εκτός της επικράτειας εκλογείς η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές. Ορίζεται, αποκλειστικά για τις εθνικές εκλογές, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, η επομένη της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών. Με βάση το Σύνταγμα, για την ψήφιση της τροπολογίας απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη μεγάλη αλλαγή. Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της δημοκρατίας: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, όχι μόνο στα δημοψήφισματα αλλά και στις εθνικές εκλογές», είπε η υπουργός Εσωτερικών εισπράττοντας τα θερμά χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«’Εχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία αλλά και την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε όμως και την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις την ισότητα στο δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Θα δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο ισχυρή γέφυρα, όπως μας είπαν και οι εκπρόσωποι της ομογένειας στην ακρόαση φορέων, μια ακόμη ισχυρή γέφυρα που ενώνει τους συμπολίτες μας με την Ελλάδα, ενισχύει την κοινή μας πορεία. Κρατούμε ακόμη πιο κοντά την Ελλάδα που ζει εκτός συνόρων, την Ελλάδα που ζει και δημιουργεί με το βλέμμα και τη σκέψη στη μητέρα πατρίδα, που θέλει και δικαιούται να έχει λόγο για την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας, χωρίς εμπόδια και χωρίς περιορισμούς. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος, για μια ιστορική ευκαιρία και γι΄αυτό είναι και μεγάλη η ευθύνη που βαρύνει τον καθένα και την καθεμία από εμάς, τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: « Ήδη κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; Η Βουλή έχει την ιστορική και την ιστορική ευθύνη να εγκρίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ένα σχέδιο νόμου που αίρει κάθε πραγματικό, και κάθε πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση το εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών όπου και αν κατοικούν, όπου και αν βρίσκονται».

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουμε το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις, πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα, να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι στα θέματα δημοκρατίας είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.

Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων των πολιτών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γι αυτή την δημοκρατική αλλαγή είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της ελληνικής δημοκρατίας, είπε η υπουργός Εσωτερικών.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Αιφνιδιασμό και «τρικ» παγίδευσης του πολιτικού συστήματος καταλόγισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιδρώντας στην τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε στην κυβέρνηση ότι «δεν παύετε να μας εκπλήσσετε και είναι εξαιρετικό το γεγονός, πως ακόμα και στην υποψία της αρχικής συναίνεσης, σε ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον Ελληνισμό, το μεταλλάσσετε σε ένα επικοινωνιακό τρικ μικροκομματικής αντίληψης». Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογίες για το πώς το νομοσχέδιο θα μπορούσε να βελτιωθεί, αλλά η κυβέρνηση τις αγνοεί». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση για τις Περιφέρειες Εξωτερικού για τις εθνικές εκλογές, προκειμένου «να δούμε εάν τους θέλετε τους Έλληνες του εξωτερικού για εκλογικό κοινό, ή τους θέλετε όντως εκλογείς με δικαιώματα έκφρασης». Για την πρωτοβουλία της τροπολογίας που ανακοίνωσε η υπουργός, ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι «καταρρέουν και τα όποια ψήγματα φερεγγυότητας είχε η πρότασή σας» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να διαχειρίζεστε ζητήματα εκλογής με τέτοιο τσαπατσούλικο και προφανώς επικοινωνιακό τρόπο». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «είναι προφανής η αντίρρησή μας και η αντίδρασή μας επί της αρχής, κυρίως σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία, για μια ακόμη φορά, αφού τσαλαπάτησε θεσμούς, αγνόησε ανεξάρτητες αρχές, προσπαθεί με λαθροχειρίες και τροπολογίες της τελευταίες στιγμής να υφαρπάξει την συναίνεση, όχι της αντιπολίτευσης αλλά της κοινωνίας. Δεν θα το πετύχετε – και είστε τραγικά μόνοι σε αυτή σας την προσπάθεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε πως «η κυβέρνηση απέδειξε με ένα πρωτοφανή κυνισμό και πολιτικό μικροτακτικισμό, ότι τα θεωρεί όλα αντικείμενα συσχετισμών, υπολογισμών και μικροπολιτικών επιδιώξεων». Επέρριψε ευθύνες στην υπουργό ότι δεν δέχεται να τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία η τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σε ένα ζήτημα όπως είπε «που θα έπρεπε να ενώνει τις πτέρυγες της Βουλής» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «φοβάται τον διάλογο σε μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ που είναι τεκμηριωμένη». Ο κ. Κατρίνης, σχετικά με την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, είπε πως η κυβέρνηση έρχεται να αιφνιδιάσει, γιατί «με τους υπολογισμούς που κάνετε εκεί στα γραφεία σας, βλέπετε ότι βγαίνουν και δεν βγαίνουν τα νουμεράκια» και αναρωτήθηκε «εάν αυτή είναι η σοβαρή στάση της κυβέρνησης για τον σεβασμό στους απόδημους και σε όσους έχουν αντικειμενικό πρόβλημα για να συμμετάσχουν στις εκλογές».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι «αυτός ο τρόπος δεν αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν δείχνει ότι έχει ωριμάσει το πολιτικό σύστημα που επιδιώκει συναινέσεις». Ο κ. Κατρίνης είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα σκεφτεί πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτό το νομοσχέδιο και τον τρόπο που εκτιμά την στάση που είχαν τα κόμματα πριν την εξαγγελία της υπουργού».

Σε δεύτερη παρέμβασή του, ο κ. Κατρίνης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έλεγε ότι σε περίπτωση που υπήρχε ταυτόχρονα η διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, δεν θα ισχύουν οι διατάξεις τις επιστολικής ψήφου που προβλέπονται στο νόμο. «Αλλά εσείς το λέγατε και εσείς το καταργήσατε, γιατί είστε τυχοδιώκτες με ‘Τ’ κεφαλαίο. Γιατί προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την συναίνεση για ίδιον μικροκομματικό όφελος» είπε και πρόσθεσε ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας «ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, από τη δική του πλευρά ανέφερε ότι «είναι προφανές πως η κυβέρνηση είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση». Καταλόγισε στην υπουργό αιφνιδιασμό, καθώς δεν υπήρξε καμία σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πρόκειται είπε, για «ομολογία της δύσκολης θέσης που βρίσκεστε και κυρίως για το γεγονός ότι επιχειρείτε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παρακάμψετε τις συνταγματικές αρχές». Ο βουλευτής είπε ότι δεν είναι τυχαίο που η υπουργός ανακοίνωσε την τροπολογία λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση των ενστάσεων της αντισυνταγματικότητας που έθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Γκιόκας, παρατήρησε πως «η τροπολογία αυτή αλλάζει τον χαρακτήρα της συζήτησης και τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου» και «εδώ τελειώνουν τα άλλα λόγια… του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας, που έδωσαν συναίνεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δικαίωμα για τέτοιες πρακτικές». Κάλεσε δε, τα κόμματα αυτά, «να αναθεωρήσουν την ψήφο τους και επί της αρχής του νομοσχεδίου γιατί θα είναι συνεργοί». Εμείς, είπε, «θα την καταψηφίσουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης, «πονηρούληδες». Έψεξε την υπουργό ότι «απασφάλισε» και «πως από τον θρόνο που κάθεστε, ζυγίζετε αντιδράσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «συγκυβερνούν με τη ΝΔ που τους παγιδεύει» και τους είπε ότι «προλαβαίνετε για να αλλάξετε θέσεις». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει στήσει «μαγειρείο, για να μαγειρεύει όπως ακριβώς τα θέλει, ψάχνοντας για αγαθούς… πολιτικούς για να τους παρασύρουν». Εμείς είπε «πολιτικά μειράκια δεν είμαστε, και τον λύκο βλέπουμε και ας φοράει προβιά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τροπολογία λέγοντας ότι «μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι για μια ακόμη φορά, έχουμε μια νομοτεχνική κουτοπονηριά από την κυβέρνηση». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «βλέπουμε έναν ακόμη αιφνιδιασμό που συνεχίζεται από την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει συναίνεση χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει κανέναν. Αυτό για εμάς είναι επιεικώς απαράδεκτο, δείχνει κακοπιστία και καλούμε όσα κόμματα συναινούσαν επί της αρχής στο νομοσχέδιο, να αποσύρουν την ψήφο τους αυτή, γιατί βασίστηκε σε λάθος δεδομένα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αλλά και την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές, ως «αντισυνταγματικές ρυθμίσεις». Ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στην ολομέλεια για να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης και μετά είπε «ευχαρίστως, είμαστε εδώ όλα τα κόμματα και σίγουρα η ‘Νίκη’ για να τα συζητήσουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, έδωσε σκωπτικά «συγχαρητήρια» στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε, «με έναν αριστοτεχνικό σχεδιασμό» παγίδευσε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που συναινούσαν στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κάνει βήμα «για μια αυταρχική Δημοκρατία» δίνοντας περισσότερες δυνατότητες πίεσης. Χαρακτήρισε την υπουργική τροπολογία ως «προσβολή και πραξικόπημα». Αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση «τώρα σκέφτηκε και σχεδίασε αυτή την επέκταση και στις εθνικές εκλογές» και ρώτησε γιατί δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο. Νομοθετείτε, είπε ο κ. Ηλιόπουλος «με τρικ και κολπάκια». Ζήτησε τέλος, από τα κόμματα, «να στηθεί ένα ανάχωμα κατά της αυταρχικής Δημοκρατίας που οικοδομεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «θα περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας την τροπολογία για να τοποθετηθούμε». Παρ΄όλα αυτά, είπε, η τροπολογία αυτή είναι εκπρόθεσμη, αφορά κάτι διαφορετικά από το αντικείμενο του νομοσχεδίου που είναι η εκλογή ευρωβουλευτών και δευτερευόντως δημοψηφισμάτων. Ειδικά, επί της τροπολογίας επέκτασης της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, η Πλεύση Ελευθερίας πάλι τις ίδιες θέσεις θα εκφράσει, δεν θα αλλάξει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί με αυτή την διαδικασία, δηλαδή ως εκπρόθεσμη τροπολογία και συνολικού αιφνιδιασμού» γιατί «έτσι υποβιβάζεται και το νομοσχέδιο που συζητάμε αλλά και η νέα σας πρωτοβουλία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απέδωσε «ακατανόητο πανικό της αντιπολίτευσης στην τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών». Ερμήνευσε τις αντιδράσεις σε «αμηχανία» και καταλόγισε στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ότι αρνούνται «να μιλήσουν για την ουσία της προτεινόμενης ρύθμισης». Απέρριψε τα περί «πραξικοπήματος», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λέγεται όταν γίνεται επίκληση συνταγματικής διάταξης όπου δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αναρωτήθηκε ποιος είναι ο αιφνιδιασμός, όταν προβλέπεται ότι για να ψηφιστεί θα πρέπει να λάβει 200 ψήφους, και δεν αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η τροπολογία, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, ανακοινώθηκε με την έναρξη της τριήμερης συζήτησης και είναι μια ευκαιρία για να δούμε «εάν τα κόμματα, όσα λένε στους ομογενείς τα εννοούν, ή τα λένε ‘έτσι’…».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε ότι «όποτε βρίσκουμε συγκλίσεις στο θέμα αυτό της επιστολικής ψήφου, προσπαθούμε να το εξαντλήσουμε και αυτό κάνουμε και τώρα» γι’ αυτό και «ερχόμαστε τώρα να ολοκληρώσουμε μια πάγια θέση της ΝΔ». Τέλος, ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε τα αντιδρώντα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «είναι δίγλωσσα, καθώς χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα όταν απευθύνονται στους Έλληνες του εξωτερικού και άλλη στο εσωτερικό».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ

«Εφόσον διαμορφώνεται μια συναίνεση για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γιατί όχι και για τις εθνικές εκλογές; Πρόκειται για μα αυτονόητη επέκταση μιας διευκόλυνσης που την συζητάμε πέντε δεκαετίες» ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση της κατάθεσης τροπολογίας για την επέκταση της δυνατότητας επιστολικής ψήφους για τους κατοίκους του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές.