>Τρόικα: Αποεπενδύστε από τα Βαλκάνια, μειώστε εξάρτηση από ΕΚΤ, συγχωνευθείτε….

>
Μια πρόταση σοκ προς τις ελληνικές τράπεζες έχει υποβάλλει η Τρόικα προς τις ελληνικές τράπεζες ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ και τα 95 δις ευρώ που έχουν δανεισθεί καταθέτοντας 137,7 δις ευρώ εγγυήσεις οι οποίες μπορεί να έχουν φθάσει και τα 142 δις ευρώ.

Η πρόταση της Τρόικα είναι οι ελληνικές τράπεζες αν δεν θέλουν να συγχωνευθούν να πωλήσουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια. Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο θα απελευθερωνόταν περίπου 15 με 20 δις ευρώ ρευστότητα. Ωστόσο το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ισχυρό.

Αν οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να πουλάνε τα Βαλκάνια ναρκοθετούν την μελλοντική τους πορεία καθώς η Ελλάδας για πολλά χρόνια θα είναι παγιδευμένη στην κρίση χρέους και τα Βαλκάνια θα αποτελούν την μόνη εναλλακτική πηγή εσόδων στο μέλλον…
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει συνολικά 15 δις σε κεφάλαια και 20 δις ευρώ σε ρευστότητα στο εξωτερικό.

Αν θεωρητικά πουλούσαν όλες τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό θα γλίτωναν ρευστότητα 20 δις ευρώ ετησίως άρα τα 95 δις θα μειώνονταν στα 75 δις ευρώ.
όμως μια τέτοια λύση θα ήταν μάλλον η έσχατη αν δηλαδή δεν απέδιδαν όλες οι άλλες….
Η Τρόικα έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές στις τράπεζες να συγχωνευθούν. Προέκυψαν και προκύπτουν σοβαρά εμπόδια όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Εθνικής με την Alpha.
Η Τρόικα έχει ζητήσει να μειώσουν δραστικά οι ελληνικές τράπεζες και τα κόστη τους.
Π.χ. να μειωθούν οι απολαβές των βασικών στελεχών περαιτέρω, να μειώσουν επίσης ανελαστικά κόστη να μειώσουν γενικά τις δαπάνες τους.

Τρόποι υπάρχουν και είναι θέμα της κάθε διοίκησης να αξιολογήσει τα δεδομένα…
Βέβαια από μόνη της μια λύση ίσως να μην αρκεί και να χρειάζονται σύνθετες λύσεις π.χ. η εφαρμογή των προαναφερόμενων λύσεων μαζί.
Π.χ. και συγχωνεύσεις και πωλήσεις θυγατρικών και μείωση κόστους….
Και όλα αυτά γιατί η ΤτΕ έως τα τέλη Μαΐου του 2011 υποχρεώνονται να υποβάλλουν οι τράπεζες σχέδια απεξάρτησης από την ΕΚΤ και τις εγγυήσεις του δημοσίου.
Mάλιστα κατά ορισμένες πληροφορίες θα πρέπει με βάση ένα χρονοδιάγραμμα να μειώσουν από 95 δις σε 60 δις ευρώ την ρευστότητα που έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ.

Με βάση τις αναφορές που υπάρχουν στο αναθεωρημένο μνημόνιο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης. Τα σχέδια θα αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και τις κρατικές εγγυήσεις μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, και με ένα ρυθμό που θα συμβαδίζει με το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματος.
Τα σχέδια θα απαρτίζονται από μέτρα εξειδικευμένα για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, και σχετίζονται, παραδείγματος χάριν, με το μέγεθος και την σύνθεση των ισολογισμών, την κεφαλαιακή δομή και την λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Προσχέδια θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΚΤ, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το ΔΝΤ θα εκτιμήσουν την επάρκεια αυτών των σχεδίων, τα οποία θα συνάδουν με το Πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ (και με τα σχέδια αναδιάρθρωσης/βιωσιμότητας τα οποία υποβλήθησαν από την κάθε τράπεζα στην ΕΕ για αυτοτελή έγκριση βάση των κανόνων του ανταγωνισμού).

Έσχατη και αρνητική λύση το ΕLA

To ελληνικό τραπεζικό σύστημα ακόμη αντέχει καθώς συνεχίζει να δανείζεται ρευστότητα από την ΕΚΤ ενώ παρέχονται και εγγυήσεις – collateral – οι οποίες γίνονται αποδεκτές από την Κεντρική τράπεζα αλλά αυτά σύντομα θα αλλάξουν.
Όμως το τραπεζικό σύστημα ανησυχεί ότι αν δεν σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος προβλημάτων, αν υπάρξει και υποβάθμιση της οικονομίας και αν δεν πάρουν πρωτοβουλίες απεξάρτησης τους από την ΕΚΤ, είναι πολύ πιθανό το τραπεζικό σύστημα να μην διαθέτει άλλες εγγυήσεις στο μέλλον.

Σε μια τέτοια περίπτωση για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες ρευστότητας από ένα μεγάλο σοκ ή για να αποφευχθεί τυχόν συστημικός κίνδυνος θα μπορούσε η ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ να ενεργοποιήσει το ELA Emergency Liquidity Assistance δηλαδή τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες εφόσον δεν μπορούν να δανεισθούν από την ΕΚΤ.

Σε αυτό τον μηχανισμό ο οποίος ενεργοποιείται εκτάκτως οι τράπεζες προσφεύγουν στην ΤτΕ και ζητούν ρευστότητα δίνοντας ως εγγυήσεις στοιχεία ενεργητικού τα οποία δεν είναι αποδεκτά υπό τις υφιστάμενες συνθήκες από την ΕΚΤ.
Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί μόνο υπό έκτακτες συνθήκες.
Μέχρι τώρα δεν έχει χρειασθεί και πιθανότατα να μην χρειασθεί.

Όμως αν συμβεί και οι τράπεζες χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτό τον μηχανισμό τότε 3 πράγματα θα έχουν συμβεί.
1)Θα τους τελείωσαν τα collateral οι εγγυήσεις
2)Θα αντιμετωπίζουν ακόμη πιο οξύ πρόβλημα ρευστότητας
3)Οι τραπεζικές μετοχές , καθώς η αγορά θα έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, θα φθάσουν στο ναδίρ στα τάρταρα.