>Τρόικα: "πράσινο φως" για χρηματοδότηση του ΙΚΑ – ΟΑΕΔ

>
Επιτεύχθηκε τελικά απόψε συμφωνία μεταξύ των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της τρόικας και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας κ. Αθηνάς Δρέττα για την έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ. Η χρηματοδότηση θα είναι ύψους 1,1 δις ευρώ. Τα 600 εκατ. θα δοθούν στο ΙΚΑ και τα 500 στον ΟΑΕΔ, οι ανάγκες του οποίου εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας είχαν εκφράσει κατ’ αρχήν επιφυλάξεις για την ενίσχυση του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επικαλούμενοι τις δεσμεύσεις του μνημονίου που απαγορεύει χρηματοδότηση επιδομάτων από τον προϋπολογισμό. Τελικά πάντως αποδέχθηκαν τα επιχειρήματα του Υπουργείου Εργασίας, ότι η υστέρηση που υπάρχει στη χρηματοδότηση φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των δαπανών για επιδόματα λόγω της μείωσης των αμοιβών και της διογκούμενης ανεργίας.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωναν ότι υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και της “τρόικας” και είναι βέβαιη η επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήταν σε γνώση του σχεδίου που συμφωνήθηκε, ενώ είχε ενημερωθεί προηγουμένως και ο Πρωθυπουργός.

Το Σάββατο αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της “τρόικας” Ματίας Μορς, Πόουλ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι θα συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας την επόμενη Τετάρτη.