>Τρ.Κύπρου: Στο 1% η θέση του νορβηγικού fund

>

Πληροφορίες αναφέρουν πως το νορβηγικό fund “Norges Bank Investment Management” ήταν ο αγοραστής των δύο πακέτων της τράπεζας (ποσοστού 0,5%) που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου.
Το “πετρελαϊκό fund” της Νορβηγίας χρηματοδοτείται από τους φόρους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που καταβάλλουν οι Νορβηγοί καταναλωτές από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και από τα μερίσματα που εισπράττει το fund από το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας, Statoil ASA. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο fund διαθέτει κεφάλαια άνω των 350 δις. ευρώ ενώ αποτελεί ίσως το δυνατότερο «παίκτη» στις ευρωπαϊκές αγορές αφού το portfolio του περιλαμβάνει το 1,78% των συνολικών ευρωπαϊκών μετοχών.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (τέλος 2010) έχει ήδη συμμετοχές στην Αγροτική Τράπεζα (0,37%), την Alpha Bank (1,94%), την Eurobank (1,54%), την Marfin (1,31%), την Τράπεζα Πειραιώς (1,56%) και την Εθνική (1,47%).