ΤΧΣ εδώ και τώρα…

Επισπεύδεται ο νόμος για το ΤΧΣ

Αποφασισμένοι να καταλήξουν ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα σε ότι αφορά τις διαδικασίες και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης του πιστωτικού συστήματος, εμφανίζονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο, καθώς ήδη το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας βρίσκεται εκτός στόχων.

Σε σύσκεψη που είχαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τις Διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επίσπευσης του νόμου για το ΤΧΣ καθώς ήδη προκαλούνται σημαντικές παρενέργειες στο σύστημα με πρώτη την αδυναμία των τραπεζών να δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για την χρήση του 2011.

Ήδη οι τραπεζίτες ζήτησαν παράταση ενός μηνά για την δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων του 2011, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις κατά την διάρκεια της εβδομάδας προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης και να ακολουθήσει η σχετική υπουργική απόφαση.

Πρέπει το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδες να έχουμε καταλήξει στους όρους της ανακεφαλαιοποίσης, τονίζει στο axiaplus.gr έμπειρος τραπεζίτης, ο οποίος προσθέτει ότι ήδη παρατηρείται επικίνδυνη καθυστέρηση, η οποία αν παραταθεί θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αγορές και μάλιστα σε μια περίοδο οι τράπεζες έχουν ανάγκη την βελτίωση των αποτιμήσεών τους ενόψει των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά το νέο χρονοδιάγραμμα που τίθεται πλέον, ο ίδιος επισημαίνει ότι εφόσον ολοκληρωθούν τα κεφαλαιακά σχέδια των τραπεζών μέχρι το τέλος Απριλίου, θα ακολουθήσει ένα σχετικά μικρό χρονικό περιθώριο ώστε οι τράπεζες να παρουσιάσουν τους τρόπους ανακεφαλαιοποίησης τους. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις που θα αποφασίσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες και θα ολοκληρωθούν το ερχόμενο Φθινόπωρο. Είναι ξεκάθαρο ότι σχεδόν όλες τράπεζες έχουν επιλέξει να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου ενώ με εξαίρεση τις κρατικές, εκτιμάται ότι εύκολα ή δύσκολα θα καλύψουν την ελάχιστη συμμετοχή.

Τα κρίσιμα σημεία

Είναι προφανές ότι η όλη η διαδικασία έχει καθυστερήσει καθώς στο παρασκήνιο μαίνεται η διαμάχη κυβέρνησης – τραπεζιτών για την «ταμπακέρα» και τις λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τα συμφέροντα της κάθε πλευράς.

Και αυτό γιατί οι τελικές υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμίζουν όλα τα κρίσιμα θέματα, τα οποία ουσιαστικά και θα κρίνουν το μέλλον του εγχώριου πιστωτικού συστήματος. Έτσι όλη η αγορά αναμένει απαντήσεις σε μια σειρά από καθοριστικά ζητήματα όπως:

Την αναλογία χρήσης κοινών μετοχών και μετατρέψιμων δανείων ειδικού τύπου (CoCos) στην ανακεφαλαιοποίηση.
Την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών στις ΑΜΚ.
Σε ποια τιμή θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και αν είναι ίδια για ιδιώτες και για το Τ.Χ.Σ.
Την αναλογία των δικαιωμάτων επαναγοράς.
Και τη σταθερή απόδοση που θα έχουν και η οποία θα διαμορφώσει την τιμή επαναγοράς.
Την παράταση ή όχι του χρόνου αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών που εκδόθηκαν το 2009.
Την ίδια στιγμή επιτελικά στελέχη τραπεζών εκφράζουν αμφιβολίες για τη συμμετοχή ιδιωτών, καθώς, όπως υπογραμμίζουν «το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση είναι δυσθεώρητο και με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες οι μέτοχοι να δεσμεύσουν νέα κεφάλαια» τονίζουν. Το μεγάλο εμπόδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι το πώς θα μπορέσουν μετά από 5-6 χρόνια να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου τομέα.

Έτσι, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει, όπως τονίζουν, να επιδιωχθούν ισορροπημένα και ταυτόχρονα δύο στόχοι: α. η διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και η συμμετοχή του στα οφέλη από την μελλοντική θετική πορεία ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος και β. η διασφάλιση και θωράκιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.

Για την υλοποίηση των δύο αυτών στόχων αλλά και μετά την πρώτη απόπειρα της Τράπεζας Κύπρου, καθίσταται προφανές, ότι θα πρέπει να δοθούν ικανά κίνητρα στους ιδιώτες προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, καταλήγουν οι ίδιοι.

Του Κ. Παπαγρηγόρη
axiaplus.gr