Υπογραφή Μνημονίου με την ΠΓΔΜ για την ονομασία προτείνει ο Δημ. Αβραμόπουλος

Την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, το οποίο θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, προτείνει με επιστολή του προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν.Ποπόσκι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στη διαδικασία υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου, που θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ.
Στο σχέδιο του «Μνημονίου για την προώθηση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 845 (1993)» επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Προκειμένου να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε κλίμα αμοιβαίας πίστης και εμπιστοσύνης, συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητο να υποστηρίζουμε πλήρως τις αρχές της καλής γειτονίας και της μη παρέμβασης στα εσωτερικά θέματα της άλλης πλευράς υπό οιοδήποτε πρόσχημα, συμπεριλαμβανομένων οιωνδήποτε εδαφικών διεκδικήσεων που αφίστανται των υφιστάμενων κοινών συνόρων, ότι θα συνεχίσουμε να απαγορεύουμε εχθρικές δράσεις ή προπαγάνδα από κρατικά ελεγχόμενες υπηρεσίες και να αποθαρρύνουμε παρόμοιες ενέργειες από ιδιωτικούς παράγοντες που ενδέχεται να υποκινήσουν βία, μίσος ή εχθρότητα του ενός κατά του άλλου και ότι θα απέχουμε από κάθε πράξη ή δήλωση που διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβόλων που αποτελούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του άλλου.

Συμφωνούμε επιπλέον ότι προκειμένου να παράσχουμε νέα ώθηση στην ουσία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε επί τη βάσει ενός συμφωνημένου πλαισίου για τις βασικές παραμέτρους μιας λύσης η οποία πρέπει να περιλαμβάνει συμφωνία επί του γεγονότος ότι οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να εμπεριέχει σαφές και οριστικό προσδιορισμό του ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με τη διάκριση μεταξύ του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και περιοχών σε γειτονικές χώρες, ειδικότερα, της περιοχής της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα και ότι το συμφωνημένο όνομα θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς».

Η ΠΓΔΜ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, διαμηνύοντας διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Αλεξάνταρ Γκιοργκίεφ ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής αφού πρώτα το εξετάσει προσεκτικά.

«Στην παρούσα φάση μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι έγινε αποδέκτης της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ.Αβραμόπουλου. Η επιστολή αυτή θα εξετασθεί προσεκτικά και με τη δέουσα προσοχή» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ.

lykavitos.gr