Οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από ευρώ είναι απρόβλεπτες και πρέπει να γίνουν αντικείμενο εικασιών δήλωσε σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σαρλής.
Ο κ. Σαρλής σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας και πως οι συνέπειες της μετάδοσης καθιστούν μία τέτοια εξέλιξη απρόβλεπτη.
«Είναι τέτοιο γεγονός, εάν και όταν συμβεί, που δεν πιστεύω πως υπάρχει αρκετή πρακτική γνώση και εμπειρία που θα μας κάνει ικανούς να ερμηνεύσουμε σωστά το πρόκειται γίνει,» τόνισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ο κ. Σαρλής ανέφερε πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ανακεφαλαιοποίησης της Cyprus Popular Bank αποφεύγοντας ωστόσο τη χρήση του EFSF.
Ο υπουργός δεν καθόρισε το ποσό που η Κύπρος θα πρέπει να δεσμεύσει για την τράπεζα. Σημειώνεται πως σε ανακοίνωσή τη η τράπεζα αναφέρει συζητείται η παροχή κινήτρων συμμετοχής στους υφιστάμενους μετόχους, αλλά και σε νέους επενδυτές, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτών και η μικρότερη δυνατή ενδεχόμενη χρήση κρατικών κεφαλαίων.
Ερωτηθείς για το αν η χρήση του EFSF είναι μία επιλογή ο κ. Σαρλής δήλωσε πως στόχος είναι η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων. «Υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται. Ένας αριθμός ερωτημάτων έχουν υποβληθεί στο παρελθόν, στα οποία ενδεχομένως περιλαμβάνεται και η VTB,» σημείωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ρωσική τράπεζα ενδιαφέρεται για την Cyprus Popular Bank.
Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί πριν από τις 30 Ιουνίου και πως οι άλλες δύο κυπριακές τράπεζες, Ελληνική Τράπεζα και Τρ. Κύπρου, δεν θα χρειαστούν κρατική ενίσχυση.
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, ο κ. Σαρλής δήλωσε πως ετοιμάζονται νέα μέτρα για να καλυφθεί ένα κενό 150 έως 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 και πως ο στόχος του 2,5% για το έλλειμμα θα διατηρηθεί, ενώ για το 2013 ο στόχος θα είναι το 0,5%.