Από τον Άρειο Πάγο θα διενεργηθεί η έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη κατασκοπείας στην υπόθεση του Predator, ενώ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διερευνηθούν άλλα αδικήματα για την εμπλοκή και τον ρόλο συγκεκριμένων προσώπων που ζήτησε με την απόφαση του για τις υποκλοπές το Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Μετά την μελέτη της δικαστικής απόφασης που καταδίκασε τους τέσσερις εμπλεκόμενους με το κακόβουλο λογισμικό επιχειρηματίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ”σπάει” την έρευνα που ζήτησε το δικαστήριο.
Έτσι το σοβαρότερο αδίκημα για το οποίο ζήτησε έρευνα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο και αφορά κατασκοπεία, θα ερευνηθεί από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ενώ Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών θα διενεργήσει έρευνα για τρία αδικήματα.
Με την απόφαση του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του Predator, Νίκος Ασκιανάκης, έκρινε ότι πρέπει η Δικαιοσύνη να ελέγξει συγκεκριμένες πτυχές τής υπόθεσης όπως αναδείχθηκαν κατά την πολυήμερη ακροαματική διαδικασία.
Κυρίαρχη θέση στην κρίση του δικαστηρίου είχε η έρευνα για το αδίκημα της κατασκοπείας, την οποία ο κ. Ασκιανάκης αιτιολόγησε από τον καθαυτό τρόπο λειτουργίας του κατασκοπευτικού λογισμικού, με απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία καταγραφής και τεράστιο εύρος δεδομένων που αποσπώνται μετά τη μόλυνση, σε συνδυασμό με τις ιδιότητες των θυμάτων.
Παράλληλα ο κ. Ασκιανάκης διέταξε ποινική έρευνα και για τον ρόλο που διαδραμάτισαν συγκεκριμένα στελέχη των εμπλεκομένων με το Predator εταιρειών. Η εντολή για έρευνα αφορά επτά πρόσωπα «που αποτελούν σημαίνοντα στελέχη των εξεταζόμενων εταιρειών και δεν αποτελούσαν απλά εκτελεστικά όργανα των κατηγορουμένων, αλλά είχαν εξίσου πλήρη εικόνα καθώς και αποφασιστικές αρμοδιότητες επί των επιχειρήσεων», όπως τονίζει ο κ. Ασκιανάκης.
Η διερεύνηση για τους επτά, αφορά τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης οι τέσσερις εργοδότες τους.
Ένα άλλο σκέλος που θα τεθεί υπό διερεύνηση αφορά το αδίκημα της ψευδορκίας με ερευνώμενο πρόσωπο τον εμφανιζόμενο νόμιμο εκπρόσωπο μιας εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών ο οποίος στο δικαστήριο ουσιαστικά είπε πως δεν είχε πραγματικό ρόλο και λειτουργούσε ως ”βιτρίνα” τού καταδικασθέντος επιχειρηματία. Ο εν λόγω, ως μάρτυρας στη δίκη των τεσσάρων, παραδέχθηκε ότι καθοδηγήθηκε για τις ερωτήσεις που δέχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση των υποκλοπών.
Τέλος έρευνα θα διενεργηθεί και για το αδίκημα της ψευδορκίας εκ μέρους του κατόχου τής προπληρωμένης κάρτας από την οποία αγοράστηκαν τα μολυσμένα με το κατασκοπευτικό λογισμικό SMS που εστάλησαν στον Νίκο Ανδρουλάκη και σε άλλα 24 πρόσωπα.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
«Από τις 20 Μαρτίου 2026 που καθαρογράφηκε η απόφαση για τις υποκλοπές κάθε μέρα παραγράφονται και κάποιες από τις εγκληματικές πράξεις των συνεργών του Ταλ Ντίλιαν και των λοιπών καταδικασθέντων», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του.
Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «ως γνωστόν, η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, πέρα από τις βαρύτατες ποινές που επέβαλε στους καταδικασθέντες, παρήγγειλε την επέκταση των ίδιων κατηγοριών και σε εννέα (9) πρόσωπα-συνεργούς τους, για τους οποίους προέκυψε κατά την πολύμηνη διαδικασία ότι συμμετείχαν στις ίδιες ακριβώς αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος κρεοπώλης, αλλά και αλλοδαποί υπήκοοι υπάλληλοι της Intellexa. Οι πράξεις αυτές φέρονται τελεσθείσες κατά το έτος 2021, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν λάβει χώρα με την αποστολή των μολυσμένων μηνυμάτων κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του ίδιου έτους». «Παραδόξως», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ, «και αντί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να κινηθεί τάχιστα προς άσκηση και προσδιορισμό δικασίμου ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή, μετά από καθυστέρηση σχεδόν τριών εβδομάδων απέστειλε σήμερα τη δικογραφία στον αναρμόδιο προς άσκηση δίωξης Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να διερευνήσει άραγε τι; Την ορθότητα της δικαστικής απόφασης;».
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «μέχρι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αποφασίσει να επιστρέψει την δικογραφία πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για άσκηση διώξεων, κάθε μέρα θα παραγράφονται και ορισμένες πράξεις, με κίνδυνο τελικά να παραγραφούν όλες και να γλιτώσουν από τις δρακόντειες ποινές οι συμμέτοχοι, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι κρίκοι που υπάρχει κίνδυνος να μιλήσουν…». «Εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος: Να δικαιωθεί και ο δημόσιος εκβιασμός του Ταλ Ντίλιαν προς τον πρωθυπουργό», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.
Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Μετά και την τελευταία εξέλιξη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, είτε έχουμε να κάνουμε με κακουργηματική κατασκοπεία, είτε με έγκλημα κατά του πολιτεύματος, αποδεικνύεται ότι το “επιτελικό κράτος” του Κ. Μητσοτάκη που έχει και την ευθύνη με βάση τον δικό του νόμο, έχει “πεθάνει”, συμπαρασύροντας μαζί του και τη δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.




