Κρίσιμες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου προπαρασκευάζονται από τον πρωθυπουργό κ.Λ.Παπαδήμο, οι οποίες και θα αποτελέσουν τεστ βιωσιμότητας της κυβέρνησης συνεργασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έλθουν προς έγκριση σημαντικές ρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας, με σκοπό την ενίσχυση της ευελιξίας της και επιπλέον θα ληφθούν αποφάσεις για τις επικουρικές συντάξεις.
Αναμένονται μειώσεις οι οποίες θα ποικίλουν από ταμείο σε ταμείο και ταυτόχρονα θα προβλεφθεί η ενοποίηση τριάντα επικουρικών ταμείων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της επικουρικής ασφάλισης.
Ακόμη το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει την έναρξη εφαρμογής προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας σε μια προσπάθεια κινητοποίησης δεσμευμένων και ανενεργών κοινοτικών πόρων.
Εκτιμάται ότι αν δουλέψουν σωστά μπορούν να καλύψουν περίπου 100.000 ανέργους. Και τέλος , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα σχέδια του πρωθυπουργού είναι και η ενεργοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» που ως γνωστόν διεκόπη στα τελευταία έτη της θητείας του κ. Καραμανλή λόγω έλλειψης πόρων και κακής διοίκησης του έργου.
Ειδικά τα δύο πρώτα θέματα, των ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και εκείνα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η μακροημέρευση της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Αν τα συνεργαζόμενα κόμματα προβάλλουν εμπόδια στην εφαρμογή των παραπάνω μνημονικών υποχρεώσεων προφανώς θα τεθεί σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση συνεργασίας. Και αυτό γιατί στις επόμενες τρεις – τέσσερις εβδομάδες θα επιχειρηθεί η πλήρης κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στις πολλές κατά καιρούς διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους εταίρους.
Αν η εφαρμογή κολλήσει στην αγορά εργασίας και στις επικουρικές προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια και έτσι η ευκαιρία συνολικής αντιμετώπισης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος θα έχει χαθεί πριν καν ξεκινήσει.