Υποψήφιος πρωθυπουργός και πάλι ο Μπερλουσκόνι

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο, ενώ σχεδιάζει να αλλάξει το όνομα του κόμματός του.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς στην Ιταλία», γράφει σήμερα, Τετάρτη, η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Στην απόφαση αυτή του «Καβαλιέρε» συνέβαλαν τα τελευταία γκάλοπ, βάσει τον οποίων με ηγέτη τον Μπερλουσκόνι η συντηρητική παράταξη φέρεται να μπορεί να συγκεντρώσει ένα 30% των ψήφων παρότι τελευταία έχει καθηλωθεί περί το 17,5%, εξηγεί η Κοριέρε.

Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι ο Μπερλουσκόνι σχεδιάζει να αλλάξει το όνομα του κόμματός του («Λαός της Ελευθερίας») και να έχει στενή συνεργασία για την κατάρτιση των λιστών του κόμματος με τον σημερινό γραμματέα του, Αντζελίνο Αλφάνο.

«Το 30% που του δίδουν οι δημοσκοπικές έρευνες μπορεί να μην είναι αρκετό για την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην κεντροδεξιά έναν κύριας σημασίας ρόλο στην επόμενη νομοθετική περίοδο», προσθέτει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα προκηρυχθούν όντως την Άνοιξη και το αν θα συσταθεί μια νέα κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με τεχνοκράτες, ή μια παραδοσιακού τύπου, «πολιτική» κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι χθες απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, αλλά μέρος των πολιτικών παρατηρητών υπογραμμίζει ότι η τελική του επιλογή θα επηρεασθεί και από τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας όπως αυτά θα διαμορφωθούν το επόμενο εξάμηνο.

Ο Μπερλουσκόνι έχει πάντως δύο μήνες καιρό -μέχρι την αρχή του Φθινοπώρου– για να καθορίσει όλες τις λεπτομέρειες του νέου του πολιτικού σχεδίου.

Κατά τις πληροφορίες της Κοριέρε ντέλα Σέρα, ο Μπερλουσκόνι φέρεται ότι εκμυστηρεύτηκε σε στενούς του συνεργάτες πως «θα ήθελε να ξεκουραστεί» αλλά τελικά «τον έπεισαν να παραμείνει στο προσκήνιο και τα χιλιάδες, θερμότατα γράμματα υποστηρικτών του που συνεχίζει να λαβαίνει καθημερινά».